mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label nissan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label nissan. Papar semua catatan

Rabu, 3 Jun 2015

Pengisian terkini Ron95 Nissan Grand Livina Jun 2015


Pengisian terkini Ron95 Nissan Grand Livina Jun 2015. Semalam baru berkesempatan untuk membuat pengisian semula Ron95. Nampaknya dah naik RM5 untuk tangki penuh. Untuk aku, penggunaan dari rumah ke tempat kerja, melalui lebuhraya around 25km dan jalan persekutuan around 5km; penggunaan tangki penuh mencapai 550km untuk setiap kali isian.

Jumaat, 16 Januari 2015

Proses penukaran cermin nissan grand livina di Dr Cermin Nusa Bestari


Proses penukaran cermin nissan grand livina di Dr Cermin Nusa Bestari. Petang tadi lepak sejam kat dr cermin nusa bestari. kes tukar cermin depan livina aku lah. apa lagi kan. leh tahan jugak cepatnya diaorang ni wat kije. dalam sejam tu aku rasa 20 minit just untuk dokumentasi ja. tanda snap tanda snap. ngan aku pun sama. tapi snap snap snap la kan. ye lah. kes claim insuran la katakan. apapun dah setel. alhamdulillah.

Khamis, 11 Disember 2014

Servis Livina di TCEAS Skudai


Servis Livina di TCEAS Skudai. Petang tadi. Abis ja waktu kerja. Terus shoot ke Nissan Skudai. Appointment jam 3.30 petang. Ngam ngam sampai. Terus masuk kereta. Just normal servis yang dah tertunggak. Siap nissan centre telefon. Nak buatkan appointment. Pikio pikio. Hari ni ja yang agak senggang. Belasah ajer masuk appointment. Around 5 setel siap basuh. Ekekeke. Pastu sambung redah ujan balik. Huhuhuhu.

Khamis, 2 Januari 2014

SAPA punyalah ni

SAPA punyalah ni. Kalau Lambat sikit mesti aku Leh dapat nombor aku tu...

Sabtu, 28 Disember 2013

Nissan Almera chassis number

Nissan Almera chassis number. Baru teringat nak semak. Semalam. Balik dah penat. Terus tido je. Pagi ni baru teringat. Ambik geran. Semak. Hmmm... Dapat lak geran Terus. Semalam. Amik keter bersama geran sekali. Aku nyer savvy Sampai nak jual baru nampak geran dia.


Send via mobile cap ayam aje

Jumaat, 27 Disember 2013

Nissan Almera takeover

Nissan Almera takeover. Mama punya dah.


Sent from Samsung Mobile

Nissan Almera checking

Nissan almera checking. Sebelum keluar sesi suai kenal la dulu. Aku baru perasan pasal chip pada kunci tu. Huhuhu... 

Sabtu, 21 Disember 2013

Layan nissan jap

Layan nissan jap. Baru sign agreement leiii.. 

Khamis, 19 Disember 2013

Cabaran kereta putih

Cabaran kereta putih. Dah jadi cam dulu balik. Balik lam hujan. Ada lecah sikit. Ada selut sikit. Berdamo ler keter. Balik menyimbah ler apa lagi.

Calculating the shortest route

Calculating the shortest route. Sekarang dah banyak cabang jalan dari rumah di gelang patah dengan tempat kerja. Cabaran utama... jalan paling dekat dan tak banyak trafik. Yang biasa ni lah. 24km++. Lalu jalan sayur. Gelang patah. Nusa perintis. Medini. Horizon hill. Pagi tadi aku lalu route b. 22km++. Nusantara. Nusa cemerlang. Horizon hill. Esok ada dua route lagi nak ngetest.

Isnin, 16 Disember 2013

Kembali ke pangkuan

Kembali ke pangkuan semula. Setelah hampir tiga tahun bersama mama, hari ni secara rasmi livina jadi kenderaan utama aku semula. Welcome back bro.

Sabtu, 27 Julai 2013

Aktiviti cuti hujung minggu sebelum puasa


Aktiviti cuti hujung minggu sebelum puasa. Banyak yang kena buat sebelum puasa menjelma. Hehehe. Dah la dijangka kesibukan melanda puasa ni nanti. Layannnzzz... Read on...

Sabtu, 4 Februari 2012

TCEAS Skudai



Pagi ni sepagian lepak kat pusat servis nissan skudai. Mula masuk keter jam 10 pagi. Tapi banyak yang kena untuk 30k ni. Enjin, align, balance and service. Tapi paling lama nunggu queue nak basuh keter. Tengok ler deretan livina yang nak servis hari ni. Tu yang menarik tu.



Kalau kat luar pun dah banyak keter, kat dalam apatah lagi. Tapi dia dah hapgred pusat menunggu pelanggan nih. Terbaeekkk!!!! Cuma... sejuk sangat. Kekadang keluar just untuk panaskan badan balik.



Haa... ni ler kijer cikgu hairosniza sementara nunggukan keter diservis. Habis semua buku ditanda hari ni.



Lam jam 12.30pm, semua part keter aku dah setel. Sekarang tinggal nak masuk queue car wash jer.



Around one, ni ler yang tinggal. Aku nyer keter dah masuk car wash dah. Sekarang tengah tunggu siap jer. Jam kul 2 baru aku tinggalkan pusat servis nih. Yang paling best. Sampai kat uda utama ja hujan dah mencurah curah.. Cam tak berbaloi jer nunggukan car wash tadi.

Selasa, 31 Januari 2012

Setel booking



Setel. Jap ajer nak booking nih. Cuma lambat sikit la. Kalau tak mesti aku dapat yang jam 7 pagi tu. Rugi sikit aaa.. Tengok yang tinggal jam 10, 11 jer untuk sabtu ni. Nak tak nak ambik ajer la.

Tang Savvy aku jer masalah lagi ni. Camner aku nak ngantor nih. Harap dia bukak awal. So leh la aku hantar dua dua keter sekaligus. Setel livina gi ambik jer savvy kan.. Hehehehe.. Harap harap jadi kenyataan tu..

Sabtu, 14 Januari 2012

Rosak la pulak



Jem. Tokleh start sejak semalam. Kisahnya semalam petang masa en. firdaus jabatan nak balik lepas nengok progress pemindahan server, keternyer langsung tokleh start. Tu yang pagi ni beramai ramai nengokkan ni. Cari pomen tak bukak la pulak, sib baik kawan si fendi ada.

Rupanya ada short circuit ler pulek. Nak ok kena bawak ke bengkel ler. Buat masa ni, kalau tak idup kena main gear ler. Gerak dari p ke n. InsyaAllah leh start. Nak tak nak kena check kat bengkel jugak ler.



^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Khamis, 27 Oktober 2011

Nissan service e-booking

Pagi ni setelkan urusan booking service keter nissan. Biasanya aku book pakai lumut ja. Call mok mintak dia tolong bookingkan. Pagi ni saja nak test sistem e-booking dia. Cuma tu lah, nak register kena call. Tapi jap jer diaorang buat kerja. Lam 5 minit aku dah leh online. Follow jer on screen instruction and setel. Siap dapat voucher sebab first time guna online. Yang bestnyer sistem dia lengkap. Maklumat servis sebelumnya pun ada. Terbaeekkk!!!!

ps: nak tunggu proton nyer la pulak. Senang sikit kan...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sabtu, 18 Disember 2010

Gi motong rambut dulu aah

Klik untuk gambar yang lebih besar
Ni ler kedai gunting rambut biasa aku kat Gelang Patah
Bising la pulak mama pagi nih. Rambut dah serabai daa, pergi la potong sana tuh. Malas tul nak nunggu turn kat kedai tuh. Walau ada banyak bahan bacaan, tapi kalau lama sangat boring jugak, tetambah hari sabtu cenggini kan. Tapi at last pergi la jugak. Ye lah, sideburn pun dah panjang dah nih.

Sekali nak cari tempat parking pun dah susah. Naik pulak panggung wayang pekji kat sini. Adoiihh.. Kena pusing jauh la pulak. Last last pusing kat stesen bas. Parking bodoh ja tepi simpang depan shell tu. Sesambil jalan nak gi kedai snap gambo pekan lama nih. Nostalgia tu. Betul tekaan aku, memang ramai orang. Nak tak nak nunggu dekat sejam baru sampai turn aku. Gasak la>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Surat apa la pulak nih...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sekali nissan punya buletin daa.. lawa la pulak keter baru dia nih.. nissan teana

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Alamak.. jalan jem la pulak...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
dah nama nak naik pentas wayang sumer kan.. cilok jalan lain..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sampai ke sini aku pusing cari tempat parking

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni ler pekan lama gelang patah

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
pejabat mca pun ada kat sini

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah la, jom gerak balik.. nak gi kenduri la pulak lepas nih

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 4 September 2010

Katerina - Last Day

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 3 September 2010
Masa : 7.00 pagi
Tempat : Parking keter
Mood : Segar bugar

Pagi ni kena la panaskan enjin keter sikit. Sesambil ambik beberapa shot kat depan katerina. Ingatkan nak jengjalan sampai ke stesen bas, amik panorama sekeliling BP; nasib la pulak hujan rintik-rintik. Tangguh dulu la projek gila aku pagi ni.

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sekali berkabus la len aku nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Masa aku amik gambo ni baru aku perasan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Lepas lap ngan tisu, amik sekali lagi.. baru clear

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Keter aku depan katerina

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni ler hotel katerina yang glamer tu.. glamer murahan lam tv

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dari side sebelah sana

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Nissan sebelah dia jer

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Prudential lak sebelah lagi satu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Depan lobby siap ada air pancut ngan batu asas gitu

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 21 Ogos 2010

Pusing-pusing keliling Nusajaya

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Petang Ahad tu masa nak gi pasar ramadan, sesaja bagi mama yang bawak keter livina nih. Bila lagi nak bawak kan. Tu pun tukar driver dekat highway. Mama tak berani lagi nak bawak lam kampung. So kat highway baru tukar. Jengjalan sekeliling nusajaya pastu terus biar mama bawak sampai pasar ramadan. Best kata mama. Ye la.. cc pun dah beso kan.. Tapi aku yang ngeri.. Tu yang ingatkan kata sorang member nih.. Orang yang biasa bawak keter, selalunya akan rasa gabra bila jadik co-pilot jer.. Betul betul betul

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 15 Ogos 2010

Jom Ronda-Ronda : Pusat Service Nissan, Taman Tan Sri Yaacob

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hari ni aku ke nissan service center. Pasal meter pun dah lebih 1k. Pakai baru 2 minggu. Maknanya memang aku travel paling giler aaa setakat aku kerja. Sesampai jer .. pergghhh... ramainya orang.. walau kerusi yang disedia banyak, tapi sebab orang ramai sangat, jadikan tempat ni sangat sesak. Sib baik aku dah buat appointment dulu, so; keter aku terus jer masuk. Pengajaran.. Pasni memang kena wat appointment dulu.. kalau tak.. huhuhu..

Iqa ngan adik wat kerja sekolah jer kat situ. Setel jer kerja serbis aku mula carik keter aku. Sebab utama bebudak ni dah merengek nak tido. Sekali tanya, rupanya dia hantar ke bahagian cuci la pulak. Adehhh.. Hujan-hujan cenggini pun nak basuh jugak ker.. Dah masuk lam polisi la bang. Keter aku dah la kaler putih. Setakat hujan, aku nak travel balik ke gelang patah cam tak berbaloi jer..

Dah setel semua. Check harga.. RM125.. Pasal dia dah kasi service charge free kan.. kalau tak mau lebih RM200 gak.. Pas bayar aku terus travel masuk highway. Saja nak test aku berani bawak sampai berapa.. Setakat 120 ok.. paling tinggi aku bawak hari ni kat highway 135.. ok kot.. maybe sebab aku masih tak biasa bawak laju lagi.. sejak aku pindah johor la kann.. sebelum tu.. mintak maap atok polis.. saya tak buat lagi.. kira setakat nih.. livina nih paling laju aku bawak 135.. satu hari ni jer la.. hari lain asyik dok redah jem jer.. paling laju pun 110 jer.. tu pun beberapa saat jer..

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Memula dok lepak satu kerusi dua orang dulu.. tempat dalam dah penuh.. kat luar pun tinggal satu ni jer

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Parking kat sini dulu sementara dimasukkan ke tempat service

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni la tempatnya.. kalau lalu dari bestmart ke perling.. memang akan nampak punya

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Banyak gak keter service hari ni.. hari cuti la katakan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Iqa ngan inaz buat jer kerja diaorang sementara nunggu keter siap

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Baru masuk keter aku.. sebelah aku tu pun sama spec semua.. kaler jer silver

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Nampak kami dok kat mana.. memang depan keter bebetul

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah naik dah keter aku..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Resit service nissan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Takde upah labour jer.. aku nengok kat chart dia upah untuk 1k dekat dekat rm110

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
dah lepas bayo..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Amik sekali buku pakej nissan.. waaaa. best jugak pakej lam nih..

Enjoice...Sharing is power!!!