mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label blog. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label blog. Papar semua catatan

Khamis, 1 Januari 2015

Kaedah bertungku selepas bersalin yang betul

Kaedah bertungku selepas bersalin yang betul


Ingat cerita awal aku itu hari pasal pinjam batu tungku. Ingat. Ala yang aku gi pinjam batu comel tu. Tapi aku dah kata dari awal yang batu tu bukan mazhab aku ler. So malam ni banyak jugak kami menggodak semula nak cari kaedah yang betul kan. Maklum sajalah. Ilmu yang mak turunkan pun dah lama sangat. Adik inaz pun dah 9 tahun dah pun. Akhirnya jumpa la satu blog yang mengingatkan semula aku pasal mazhab asal aku tu. Dan... malam ni jugak kami ubah balik batu kepada yang asal. Dan maybe esok aku akan pakai batu kedua yang aku kutip satu ketika dulu. Jeng jeng jeng... read on...

Sabtu, 25 Mei 2013

Latihan Dalam Perkhidmatan SMK Taman Nusajaya : Pembinaan Blog


Latihan Dalam Perkhidmatan SMK Taman Nusajaya : Pembinaan Blog. Dua hari cikgu cikgi SMK Taman Nusajaya berkampung. Berkampung belajo buat blog. Hmmm.. menarik gak kan. Boleh la. Layan blog mama pun nampak ok. Hahaha... maybe pasal aku pun masuk menyelit gak. Ahahaha... Camno aku ado gambo gambo nih. Pasal henpon mama memang aku taruk dropbox. Amik gambo, auto masuk lam akaun aku. Kira cam tak caqya bini ka? Tak la... mudah sikit. Setel masuk akaun terus aku delete dari phone. sama la cam henpon aku. kan senang. kalau tak asyik dok kata henpon penuh la, camno nak transfer la. ahahaha... read on...

Isnin, 28 Mei 2012

New fresh look

Dah lama aku ngan templet yang memang aku memenatkan diri untuk coding sampai blog aku nampak cam wordpress gitu. Dari mula aku berhijrah dari fotopages pada tahun 2007, sampai ke la; tu la templet yang aku pakai.

Dan hari ni, aku ubah ke satu templet tersedia iaitu ethereal kaler oren. Fresh, sedondon ngan mobile version yang jugak pakai yang sama. 5 tahun berlalu, sudah tiba masa untuk aku bagi feel baru pada blog aku. Terbaeekkk!!!!

Via tab7aje


Jumaat, 28 Oktober 2011

Apps : Bloggerdroid v2.0

Testing new interface for bloggerdroid. Nampak cam something. Banyak tambahan formating berbanding sebelumnya, 1.7.4. Just nice. Terbaeekkk!!!!


Published with Blogger-droid v2.0

Selasa, 4 Januari 2011

Aku dan blog

Klik untuk gambar yang lebih besar
Ni ler antara header aku di Fotopages
Tadi aku dapat satu mesej dari sorang kawan semrsm dulu. Pasal kaki aku. Dia kata banyak betul aku dok cerita pasal kaki aku, sian la pulak dengan aku nih. Tu lah. Maybe cara penulisan aku menyebabkan nampak macam aku selalu sakit kaki kan. Sebenarnya aku sakit kaki ni 3 kali ja. First, kat tun aminah. Yang ni memang tetiba sakit. Aku pun tak tau apa sebab dia. Tetiba krem. Pastu tetiba pulih balik. Tu yang pertama.

Yang kedua, masa aku kat ppd. Aku gi ppd, gi batu pahat, gi ppd balik, gi batu pahat balik; ikut jalan lama. Terus jem kaki kiri aku. Ye lah. Tekan clutch bagai nak gila. Jalan kampung tau tau la cemana kan. Dan yang paling latest, yang ni la. Kenapa nampak macam aku selalu sakit kaki. Puncanya.. cara penulisan aku.

Aku mula berjinak lam penulisan blog secara aktif sejak 2003, di fotopages. Masa tu memang kegemilangan la. Seronok tul. Entry aku penuh gambar, maksimum 200 pc. Memang aku gila. Tu la sampai sekarang pun blog aku ni pun stail macam fotopages jugak. Tengok la fotoblog aku ni dulu. Itu stail pertama aku. Mesti banyak gambar!

Stail yang kedua adalah, kalau korang perasan la. Satu hari kadang-kadang ada lebih dari satu entry. Tu yang giler tu sebenarnya. Setiap benda yang berlaku aku nak tulis, tapi lain lain entry. Perghhh!!! Tu yang menyebabkan nampak macam banyak kali aku kena benda tu. Padadal, satu hari aje tu..

ps : adakah aku kena tukar stail aku.. padahal aku dah terbiasa dengan cara tu

Enjoice...Sharing is power!!!

Rabu, 17 Mac 2010

Mknace's new header...coming soon

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarYang semasa ni dah sampai ke penghujung perkhidmatannya.. Header blog ni akan dibuat baru. Of course yang ada gambo kami berlima macam yang dedulu tu.. yang kat fotopages tu.. Sementara waktu.. header blog ni akan memaparkan semua header-header blog yang pernah aku pakai sejak berkecimpung di dunia maya ini...







Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 30 Ogos 2009

Tutorial - Tukar icon blogger



Ramai yang tanya boleh tak kita tukar icon blogger? Icon oren tu dah bosan la. Boleh. Apa yang kita tak boleh buat kan. Kita yang cipta dia kan. So, tutorial ini akan menunjukkan cara-cara untuk menukar icon blogger tu kepada icon personal kita.

Mula-mula kita cari atau buat icon kita sendiri. Tak kisah saiz apa, yang penting save sebagai *.png
Dalam tutorial ini, image ni saya save sebagai icon.png



Kemudian kita masuk ke laman web html-kit.com. Upload fail kita tadi tu kat sini.



Selepas kita upload, nama fail akan terpapar seperti dibawah. Klik butang generate.



Selepas digenerate, paparan seperti ini akan terpapar. Klik download.



Selepas didownload, extract fail tersebut. Fail ini kita akan upload semula ke internet untuk dishare. Kita boleh guna mana-mana laman web photo-sharing seperti Photobucket, Picpanda atau Imageboo.



Selepas diupload, copy direct link image tersebut.

Buka blog kita, click customize dan pilih edit HTML. Paparan berikut akan keluar.



Cari ayat ni. Ayat ni ada kat sebelah atas jer



Tambah satu baris baru di bawahnya dan taip kod seperti berikut



Masukkan URL icon yang kita copy tadi. Contohnya seperti dibawah.



Kalau tak jadi tukarkan koding seperti berikut.



Selesai..