mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label hidung berdarah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label hidung berdarah. Papar semua catatan

Khamis, 18 Februari 2010

Rombongan ke Poliklinik Gelang Patah

©2010mknaceunlimitedMusim-musim cenggini, nak tak nak; memang kena jugak la berulang ke klinik. Tetambah mama dengan hidung berdarah lak semalam kan. Pagi tadi masih ada lagi yang keluar. Adik ngan Iqa lak tak habis-habis lagi ngan batuk dan selsema dia. Mama macam biasa akan call klinik dulu..

Hello..
Hello.. Poliklinik Gelang Patah sini..
Sapa doktor yang ada sekarang ni..
Doktor Manisha..
OK, sekarang jugak saya datang..

Dah standard dah kat sini. Kalau Doktor Manisha yang ada mesti ramai yang pergi. Kalau yang lain tu, tengok keadaan jugak la. Kalau dah teruk tu nak tak nak kena la jugak pergi kan. Doktor manisha ni lain sikit. Memang cool dan baik. Dia memang seorang doktor yang baik. Tu kalau time dia, orang memang beratur punya..

Sampai jer dapat nombor 59. Sekarang ni nombor 58. Wahhh.. Ini sudah bagus. Berkat hari raya agaknya. Kalau tak pun pasal sekarang ni kul 2 petang agaknya. Baru jer masuk. Habis periksa semua. Settle. Mama, macam aku cakap semalam. Panas. Iqa ngan adik batuk + selsema. Balik terus bagi bebudak ni makan. Iqa tak suka ubat dia. Adik siap muntah-muntah. Standard aaa.. Ubat selsema + batuk.. Mana ada sedap..



Selasa, 16 Februari 2010

Apa nak dibuat - hidung berdarah

©2010mknaceunlimitedMalam ni memang suhu panas tul. Jarang berpeluh malam-malam buta cenggini. Mana taknya. Suhu kat mesia sekarang ni pun dah sikit lagi nak sama ngan suhu gurun padang pasir sana nun. Ni kira musim orang demam dan segala mak nenek penyakit lain la ni.

Minggu lepas pun ada sorang budak lam kelas aku bleeding teruk. Darah kuar ikut hidung dan mulut dia. Malam ni mama lak jadi cenggitu. Banyak gak darah kuar ikut hidung. Tapi tak seteruk budak tu.. Apa nak buat..

Memula picit hidung. Kasi semua darah tu keluar dulu. Basuh dan basahkan kepala lagi bagus. Pastu amik daun sirih. Gulungkan dan sumbat lam hidung. InsyaAllah.. Kalau takde sirih gulung tisu dan taruk kat hidung. Pastu suruh baring dan bungkuskan ais dalam sehelai kain yang bersih. Letak kat hidung dan dahi. Suruh rehat, tak yah pikir apa-apa. Dan itu la jugak apa yang aku buat kat mama..

*picture credited to pbase artist Pathfinder