mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label param. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label param. Papar semua catatan

Sabtu, 17 Ogos 2013

Minggu akhir Ramadan di Johor Bahru


Minggu akhir Ramadan di Johor Bahru. Banyak aktiviti luar berlangsung mingu minggu akhir nih. Aku dah tak rasa cam puasa dah pun. Kerja datang tak putus putus. Dari awal Ramadan lagi. Masa berlalu macm air terjun. Yang paling best lagi, masa ni la Ziqri kena Chicken Pox. Sudah. Aku ja yang berjaya buatkan dia makan ubat. Orang lain, jangan harap la. So, kena amik cuti selang selang just nak jaga dan pastikan dia makan ubat on time. Read on...

Rabu, 14 Ogos 2013

Param Nusa Peristis again


Param Nusa Peristis again. Petang 20 Julai, kami pakat pi Param reramai. Buka puasa reramai. Bila sampai pun orang reramai. Rupanya MP ngan ADUN ada kat Param ni. Agih kurma pada pengunjung. Orang ramai, tambah ngan program cenggini, memang masak la jem nyer... Sebelum balik, singgah beli derian dan KFC. Sampai kat KFC baru tau kenapa dedua ada kat sini. Read on...

Ahad, 4 Ogos 2013

Jengjalan ke Param KipMart


Jengjalan ke Param KipMart. Setel ja pemantauan 16 Julai tu, sempat lagi kami gi KIPMart. Sesaja jengjalan. Nak tukar baju raya la, nak beli makanan la, nak beli lauk la. Read on...

Ahad, 28 Julai 2013

KIP Mart : Param dan pasar basah


KIP Mart : Param dan pasar basah. Hari Ahad, 14 Julai; terasa nak gi KIP Mart. Cari bahan basah. Boring la dok gi cari kat param ja. Orang punya la ramai, nak tolak troli pun kemain susahnya. Nasib nasib. Masa balik, amik angin jap, merayap ke param dia. Quite nice... Read on

Pasar Ramadan Taman Universiti


Hari Sabtu 13 Julai lepas, tiba giliran servis keter savvy aku lak. setelkan urusan pada sebelah pagi. Sebelah petang just sesaja nak tukar selera; cuci mata jauh sikit. Sampai ke param yang sumer ada bak kata pak abas, param taman u. orang punya la ramai. pergghhhh... dia buat 4 lorong gerai menyebabkan jem yang sangat teruk. memang ni kot the first and last aku gi sini, walau berjenis juadah ada kat sini. parking? toksah cerita. sib baik tak parking kat mesjid taman u ja.

Ramadan tiba, param menjelma


Ramadan tiba, param menjelma. Ramadan tahun ini, 2013; jatuh pada 10 Julai 2013. Hari Rabu. Bagi kami kat Johor, dapatlah bercuti satu hari; cuti awal Ramadan. Kat Malaysia ni, bila Ramadan tiba, satu fenomena juga akan berlaku. Sesak, jem; bermula jam 5.00 petang. Semua pakat bertumpu ke PARAM. Param ni short form for Pasar Ramadan. Dulu pun aku tak familiar ngan istilah ni. Iqa pun sebut paso mamadan ja. Ahahaha..

Apa yang sepesel sangat ngan param ni. Kalau ikut, aku pun tetiap hari menyinggah. Tapi aku menyinggah cuci mata ngan amik bau aje. Beli ala kadar. Bukan makan semua pun. Walau hampir semua jenis makanan ada kat sini. Tak caya gi ler memantau. Sedia duit, semua dapat. Agaknya la kot. Tapi macam dah lari sikit kan bila kita memborong sakan ja bila gi param nih. Kan ramadan tu mengajar kita untuk menahan nafsu, rasa bagaimana yang dirasa oleh orang yang kurang mampu. Macam terbalik pun ada.

Berbalik pada aku dan param. Biasanya aku beli sejenis lauk ja. Pasal kat rumah pun memang makan sesikit ja. Minggu first beli ayam goreng aje. Minggu kedua beli separuh ayam golek aje. Minggu ni.. tomyam 2 orang makan ajer la pulak. Tambah, kuih karipap lam dua hinggit. Kira OK ler tu... Air?... buat sendiri aje..

Selasa, 16 Mac 2010

Kisah aku dan jamu - part deux

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarKisahnya semalam mama leh tersalah sapu la pulak. Yang pilis gi sapu perut, tapel gi sapu kaki.. habis sumer dah caca marba.. Terpaksa la dengar mama dok merintih pedih la, panas la.. Huhuhu.. Tengok susunan asal yang aku dah susun.

Pastu pasal susah sangat mama nak ingat, aku beli la tuppeware2 nih kat kedai 2 hinggit.. Dapat la satu set RM3.. tipu aaa.. kata RM2.. So beli la dua set. Suruh mama label sendiri. Aku tinggal masukkan jer jamu yang betul ke tempat yang sepatutnya.. Tadi siap cik sidah sendiri yang tolong sapukan. Haaa.. pasni kalau salah sapu lagi.. aku pun tak tau nak cakap apa..








Enjoice...Sharing is power!!!