mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Pengkalan Hulu. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pengkalan Hulu. Papar semua catatan

Jumaat, 23 Disember 2016

Tasek Takong, Pengkalan Hulu, Perak


Tasek Takong, Pengkalan Hulu, Perak. Petangnya kami pakat pecah dua team. Aku ngan team kebudaks bersama paksu. Mama ngan all the adults ke sempadan. Apa lagi kalau bukan ke shopping spree lagi. Kekeke. Sampai ja kami terus the kebudaks meluru ke gelongsor lejen. Dari zaman aku kebudaks kot glongsor ni tersergam. Memang kukuh giler buatannya. Hahaha. 4 dekad dah kot aku dok mai tang sini. Hehehe. Setel gelongsor pakat nak ngetest alatan senaman kat situ. Pastu booth belon resakse bukak. Apa lagi. Aku tapau je untuk semua kebudaks yang ada. Layan sampai muntah gitu. Selesai semua pakat nak minum. Singgah kawasan kontena baharu depan dengan tasek takong ni. Layan air sama kuih muih la kami sebelum beransur pulang ke rumah. Yihaaa...

Jumaat, 20 Jun 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Boating at Tasek Takong, Pengkalan Hulu : sixth day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Boating at Tasek Takong, Pengkalan Hulu : sixth day full report. Ini memang tempat legend. Dari aku kecik main kat sini. Asal nak bermain. Sini ler tempatnya. Tengok. Boating pun dah ada semula. Borak-borak. Memang tokey yang sama. Cool. Dia caj RM10 untuk setengah jam. Sampai boring dah atas boat tuh. Hahahaha.

all of us di hadapan pokok legend dan tanda baru tasek takong

Isnin, 9 Disember 2013

Mengimbau sejarah lalu

Mengimbau sejarah lalu. Sambil sambil. Sempat pulak dok baca sejarah tasek takong. Tasik ni bekas tempat mandian gajah raja satu ketika dulu.

Melaksa jap

Melaksa jap. Sementara tunggu hujan. Lepak melaksa jap.

Buai la pulak

Buai la pulak

Khamis, 6 Jun 2013

Bukit Berapit Checkpoint


Bukit Berapit Checkpoint. Sempadan Malaysia - Thailand kat sini. Baling ke sini around 16 km ja. Petang semalam mama memang ajak gi sini. Nak cari seluar hitam. So, off we go. Baju seluar kat sini agak murah, bukan apa; sebab Baling sendiri dah murah. Dia murah sikit lagi berbanding Baling. So, gi ajer la. Read on...

Sabtu, 23 Mac 2013

Durian gergasi

Durian gergasi. ni cerita kat kedah dulu. gambar ni pun semua mama yang amikkan. kecuali gambar derian kat dapur tu. kebetulan atuk kedah simpankan untuk aku. bukan untuk makan, tapi amik gamba. hahaha. aku memang tak gemar makan derian sejak masuk u dedulu. derian ni atuk kedah beli masa masuk ke sempadan ngan mama dan kebudak sebelah siangnya. aku memang takde pasal aku ke hutan kampung untuk persediaan himpunan guru muda 1 malaysia.

Durian gergasi

Selasa, 5 Jun 2012

Pengkalan hulu : mama view

Ini gambo, mama yang ambik pulak. Pasal aku soh pegang tab ni kan. Apa apaan ajer la. Layannnzzzz..

Via tab7jer









Isnin, 4 Jun 2012

Pengkalan hulu

Hmmm.. jom, ke taman jom













Khamis, 8 Disember 2011

Pekan Hari Pengkalan Hulu



Kebetulan, hari khamis ada pekan hari kat sini. Merayap sini dulu la...

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Tasek Takong discovery



Pepagi lagi kuar. Tapi matahari kuar awal pagi ni. Seawal 7.30 dah terpacak. Cuma angin tetap dingin.

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Rabu, 7 Disember 2011

Jeruk Siam



Memang tak sah kalau dah masuk sempadan tak beli benda alah ni. Mak ngah beli dua balang, satu anggur kecik, satu bidara. Sebalang rm14, quite pricey jugak la. Ingat, tahun lepas aku beli masih around 10...

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Selasa, 6 Disember 2011

Seharian di rumah



Hari ni memang tak ke mana. Enjoy layan movie jer kat rumah. Mama kuar sama mak ngah, atuk dan nenek gi sempadan. Sesaja gi bebas cukai. Hasil dia pinggan mangkuk, cekelat sama dua balang beso jeruk, anggur sama bidara.

Sebelah petang gi kroh lagi, nak main kat playground. Sekali sampai gunung inas, hujan mencurah. Tawaf satu taman dalam keter jer la.

Balik rumah, hujan dah berenti. Langsung kebudak ninolong atuk nenek dia berkebun. Sekali ziqri turun, terus berlari masuk bendang. Habissshhh...

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Isnin, 5 Disember 2011

Taman Permainan Pengkalan Hulu



Belasah tahap gaban. Serannggg!!!!

Ni ler slide yang aku dengan adik adik dari kecik... Yihaaa....

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway