mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label icon. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label icon. Papar semua catatan

Selasa, 16 Mac 2010

Baby Ziqri - dah jadi ikon fesyen??

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarHahaha.. mana ada.. ni la penangan photofunia.. Jarang aku main ngan benda ni dulu. Tapi ngan baby Ziqri ni banyak lak aku wat eksperimen.. Maybe pasal aku dah banyak kali jadik musang ko memalam.. Mana taknya.. Lepas mandi semalam, jam 9 am; terus baby Ziqri ni tido.. sampai jam 7 pm baru dia mula bereaksi.. Tu pun minum susu sesikit.. Jam 9 pm baru dia berak.. haaa... jam 12 tengah malam.. jeng.. jeng .. jeng.. tu la masa aktif dia.. so, aku pun jadi musang lagi la malam nih.. sampai lepas azan subuh tadi baru dia tido nyenyak.. ngan aku sekali la.. Jam 8 baru aku terbangun pagi nih..

Apa kaitan benda ni.. Aku ada banyak masa untuk bermain di internet.. hoyeee.. sesambil layan ziqri, sesambil layan internet.. mana ada dia terjaga terus kan.. biasa dia akan relaks jap lam 10 ke 20 minit.. masa tu ler aku mula membuang masa untuk bermain tah apapayeeeiii kat internet nih.. tu yang berlambak foto la, fb la yang aku main. hehehe..












Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 30 Ogos 2009

Tutorial - Tukar icon blogger



Ramai yang tanya boleh tak kita tukar icon blogger? Icon oren tu dah bosan la. Boleh. Apa yang kita tak boleh buat kan. Kita yang cipta dia kan. So, tutorial ini akan menunjukkan cara-cara untuk menukar icon blogger tu kepada icon personal kita.

Mula-mula kita cari atau buat icon kita sendiri. Tak kisah saiz apa, yang penting save sebagai *.png
Dalam tutorial ini, image ni saya save sebagai icon.png



Kemudian kita masuk ke laman web html-kit.com. Upload fail kita tadi tu kat sini.



Selepas kita upload, nama fail akan terpapar seperti dibawah. Klik butang generate.



Selepas digenerate, paparan seperti ini akan terpapar. Klik download.



Selepas didownload, extract fail tersebut. Fail ini kita akan upload semula ke internet untuk dishare. Kita boleh guna mana-mana laman web photo-sharing seperti Photobucket, Picpanda atau Imageboo.



Selepas diupload, copy direct link image tersebut.

Buka blog kita, click customize dan pilih edit HTML. Paparan berikut akan keluar.



Cari ayat ni. Ayat ni ada kat sebelah atas jer



Tambah satu baris baru di bawahnya dan taip kod seperti berikut



Masukkan URL icon yang kita copy tadi. Contohnya seperti dibawah.



Kalau tak jadi tukarkan koding seperti berikut.



Selesai..