mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label sakit kaki. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label sakit kaki. Papar semua catatan

Sabtu, 8 Oktober 2016

Lama tak rasa sensasi sebegini


Lama tak rasa sensasi sebegini. Adoila. Dah lama aku tak rasa sakit sebegini pada kaki aku. Mama dah mula bising balik. Merayap la lagi. Boleh tak lepas ni jangan banyak merayap ke Putrajaya lagi. Kesnya. Bila aku teliti balik. Minggu lepas memang minggu gila aku kot. Bermula dari hari Khamis sebelumnya dimana aku ke majlis nikah si Timah. Esoknya gi STF berkali-kali tu. Pastu Sabtunya sibuk dengan majlis persandingan yang mana aku dok kat depan sekali bantu cik wi. Sib baik ahad tu dapat cuti terpijak. Lepak sehari. Masa tu lagi aku dah mula rasa sengal sengal manja. Tapi aku wat bodoh je.

Hari rabu. Aku ke Putrajaya. Yang paling best. Siap menapak dari E14 ke E8. Of coz lepas ni memang aku tobat akan tengok keupayaan diri sendiri. Aku asyik dok perasan aku mampu aje. Sedangkan hakikatnya berbeza. Balik. Sengal manja dah hilang manja. Tapi masih boleh handle. Gi kaunseling urut jap kat kerusi urut tu. Cam OK kot. Hari jumaat. Hambik ko. Mula dah sengal sengal kebas. Aku perlu urutan ni. Cari tukang urut. Bengkak beb katanya. Lega sikit kaki aku ni. Pagi ni. Adoilaa.. ni soheh bukan manja, bukan kebas lagi ni. Aku urut lagi. Sakit weh kena picit. Pastu sedap kaki aku. Tapi aku rasa tak selesa bila berjalan. La ni baring pun rasa tak selesa. Cuma sakitnya kurang sikit. Harap esok tak melarat. Kalau tak, memang sahih la aku kena jumpa doktor jugak ni.

Hmmm... Nampaknya macam ada banyak perkara aku kena buat lepas ni. Terutama bab aku nyer pergerakan. Sampai bila aku nak gini. Apa yang pasti. Aku tak boleh bergerak jauh on my own lepas ni. Masak.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Jumaat, 16 Ogos 2013

Hari yang membosankan


Hari yang membosankan. Ingatkan semalam dah abih bosan dah. Rupanya, hari ni lagiii bosan. Dok baring, makan, ubat, tido, dan ulang semula apa yang aku dah tulih tu. Yang pelik tu, perut asyik lapo jah. Tak pernah lagi aku rasa cenggini sebelum ni. Jangan aku naik kije minggu depan bersama lemak lemak baru yang berjaya diternak sepanjang aku MC ni udah ler...



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ahad, 10 Mac 2013

Lamo botul den tak nulih

Lamo botul den tak nulih. Asik keluo ajo. Kojap kek kodah, kojap kek sabah. Mana den tak jojak sojak kobolakangan nih. Merepek la nulih nogori lak. Hehehehe.. Sekali hari Rabu itu hari, akhirnya; kaki aku sakit kat ibu jari. Pulak dah. Dah lama tak kena nih. Ni ler jadinya kalau aku selalu gerak. Minggu lepas antara minggu yang setiap hari aku travel 200++ km setiap hari, going and back. Akhirnya, akhirnya.

So, Khamis tu masih kena gi meeting di muo. Sesaja paksa lagi kaki tu. Masa balik memang sangat terasa. Tapi wat bodo jugak. Jemaat amik CRK. Masih ok. Maybe a little bit of flanil and some rest can heal the leg. Nak buat camno, Sabtu makin sakit. Dan pagi ni hampir aku tokleh gerak. Gi ler klinik, jugak. And get the MC for tomorrow, with a new set of medicine. Get well soon la for my leg...

ps : mula selasa ni nak travel merata lagi... for the whole two week... Boleh ker aku tanggung???

Lamo botul den tak nulih

Hari Jemaat, both of my leg are bungkus penuh... Melarat ke kiri sebab aku gunapakai kaki kiri penuh masa kaki kanan aku sakit

Lamo botul den tak nulih

hari ahad pun ramai orang jugak. kaki tengah perit ni memang memberi pengalaman best kat aku menahan sabar

Sabtu, 19 November 2011

Tok leh tido, lagi

Kaki kiri sakit la pulak. Kalau ikut sejak pagi. Tapi masih boleh gagahkan juga. Sebelum nak keluar memantau tadi memang lam kepala dah pikio, sapu la krim tu kat kaki; tapi last last gi gitu ja.

Masa keluar masjid tadi makin terasa, tapi buat tak tahu ja. 1st sekolah, ok. 2nd sekolah, hmmmm... Masuk sekolah last, boleh terhincut aku balik ke kereta.

Pastu sambung semak database, kaki dah makin sakit. Setel ja kerja... Nah amik kau. Tak leh diri kau.. Baru la mula menyeret ja kaki kiri sambil paut dinding...

And now... Still tak leh tido. Berdenyut bebbb... Adoiiilaa...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Khamis, 13 Januari 2011

Baru aku tahu

Klik untuk gambar yang lebih besar
Foto ngebas dari emergingwriters.us
Selama ni, aku selamba ja menapak Jusco Bukit Indah tanpa apa apa perasaan. Semalam baru aku perasan betapa jauhnya dari hujung ke hujung Jusco nih. Hahaha.. Satunya, kaki aku masih sengal sengal gitu, keduanya aku pakai but. Haa.. amik kau. Parking kereta kat sebelah jusco. Kuar menapak sampai ke Maybank nak bank in duit. Maybank hujung lagi satu. Pastu menapak balik ke jusco beli isian semuala marker mama. Perghhh.. Baru aku tau. Rasa cam nak pergi information mintak motor untuk orang orang tua jer memecut sampai ke maybank. Baru tahu ekk.. Tu la orang selalu cakap, kita hanya beringat bila kita dah kehilangan. Ingat tu.

Enjoice...Sharing is power!!!

Selasa, 4 Januari 2011

Daun Pokok Bakung untuk kakiku

Klik untuk gambar yang lebih besar
Ni la pokok bakung, orang jawa panggil spider lily hehehe
Pokok bakung ni biasanya orang tua cakap la kan, untuk kurangkan bengkak kat kaki cam yang kena kat aku ni. Tak tau la kan, tapi pagi ni aku try gunakan daun dia untuk kurangkan bengkak kat kaki ni.

Memula kita layurkan daun dia. Kalau kata layurkan tu, guna la api. Aku ja yang pakai seterika. Cepat sikit. Layur, tuam kat tempat sakit tu, layur lagi pastu tuam lagi. Pas tu aku sapu balik flanil dan bandage balik kaki aku. Harap harap dapat la membantu aku lekas sembuh kan. Kalau tak.. ada esok aku gi mahmoodiah pulak>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
haaa.. ni la daun pokok bakung tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Prepare tempat layur.. dasar pemalas nak guna api!

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Taruk kertas sok kabar sebagai alas di bawah daun tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
cover daun dan seterika.. sori idlan ye

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah siap layur cara cepat.. hihihi

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Taruk atas kaki.. ayooopaa.. panas tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
leh tahan sikit dah.. tuam tuam tuam

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
dua lai aku dah pakai. bandage dulu.. nanti aku layur lagi..

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 2 Januari 2011

Kena MC 2 hari

Klik untuk gambar yang lebih besar
Dah berbandage kaki aku nih. Huhuhu..
Pagi ni aku rasa sangat sakit kaki aku nih. Maybe pasal aku bawak iqa mendaftar semalam. Ingat tak aku kena panjat bangunan 3 tingkat untuk daftar sekolah agama dia. Aduhai.. Tengok kaki pun dah tambah bengkak lagi.

Nak tak nak kuar la aku ke klinik pagi ni. Sakit weii berbanding semalam. Pergi Poliklinik, masih lum masuk doktor dia. Pergi Puteriajelah.. aku sakit ni weii.. Sekali jumpa doktor dia, main tekan tekan dengan gembira la pulak. Saja la tu. Dia nak kasi injek. Aku kata taknak la. Kasi pil ja dah cukup. Tak kisah la katanya, yang penting jangan banyak berjalan lam 3 hari ni. Makan ubat dan rehat. Dua hari MC dia kasi. Bagus jugak, pasal aku memang tak yakin lagi nak mengharung jem ke JB esok sebenarnya.

ps : Tapi esok penting bangat tu untuk aku dan guru data sebenarnya. Pening pening.. Yang pasti aku kena rehat dulu>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Set lengkap untuk kaki aku.. flanil lagi...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ubat urat..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ubat saraf la pulak.. aku dok pikir yang mana urat, tang mana saraf

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni cam biasa mesti ada..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Surat cuti la pulak.. adoiii.. esok hari penting tu..

Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 25 Januari 2010

Kaki oh kaki, kenapa engkau sakit...

©2010mknaceunlimitedBila keluar jer posting Perlantikan Pengawas tu, maknanya aku selamat la bawak keter sampai ke sekolah. Tapi memang azab la rasanya. Azab.. bila nak menukar dari menekan minyak ke menekan brek. Perghhh.. memang sedap sungguh rasa kaki tu. Tuhan jer yang tau.

Sampai jer sekolah, kononnya nak try jalan dengan elok la. Nak cover la konon kan. Tapi tak boleh. Rasa sangat sakit. Apalagi masa nak panjat tangga tu. Tapi apapun, semua dapat disettlekan, walaupun agak slow.

Pas dah settle semua aku dok kat Pusat Akses jer. Malas nak bergerak banyak. Sekali si Dila cakap dia ada minyak panas kalau nak try pakai. Amik jer la. Banyak gak aku sapu, picit-picit sikit kaki tu. Lama-lama hilang jugak rasa sakit tu. Ingatkan dah bebetul hilang. Masa try turun tangga tu terasa jugak la. Tapi dah kurang sikit. Jalan pun tak dengkot-dengkot sangat dah. Kurang sikit la kan.

©2010mknaceunlimitedPastu aku try la pi kelas. Kuar awai sikit. Pasai kaki ada sikit-sikit rasa sakit. Terutama bila turun naik tangga la. Aku rasa dah makin ok dah. Dah baper kali dah aku tenyeh minyak tu. Ada dah 4 kali aku sapu. Habis satu kaki. Tapi hasil dia leh tahan gak ler. Boleh la aku ngajar sambil diri lam kelas.

Sekali masa nak naik balik ke Pusat Akses lepas dah habis kelas, nampak lak misi-misi dari Jabatan Kesihatan wat yearly checkup. Check gigi. Alamak. Kamera kat atas. Kalau pakai henpon, lama lagi la aku nak transfer. Naik jer ler atas. Tapi kali ni rasa sakit tu macam dah hilang dah. Aku jer ler yang rasa kot. Pasai ada sengal-sengal sikit lagi. Amik kamera, turun balik. Amik gambo, borak-borak ngan nurse tu.

Yang kelako. Bebudak pakat tutup muka.

Malu la cikgu. Nanti glamer satu Malaya. Cikgu mesti taruk lam web sekolah kan.
Bila lagi nak glamerkan.

Lebih kurang amik gambo. Naik atas balik.

©2010mknaceunlimitedKejap jer masa dok kat sekolah hari ni. Tak kira berapa kali aku call rumah tanya perkembangan Iqa. Camner Iqa, camner Inaz. Pastu sekali borak lak ngan Sajuli. Pergi ler balik katanya. Ko dok tepon jer apa ko dapat. Balik, terus bawak gi Klinik. Tu belum ayat Shah lagi tu. Aku pun apa lagi. Tepon mama ajak balik.

Cakap ngan Dila, petang ni kena balik awal pasal nak hantar anak gi klinik, cakap ngan GB; pastu terus punch balik. Amik mama, terus balik. Sampai jer rumah terus bawak bebudak berdua ni gi Klinik.

Sampai jer Nusa Perintis jem giler. Tempat parking penuh. Aku gamble jer parking, turunkan semua. Sekali keter belakang aku kebetulan keluar. Apa lagi. Usha jer belakang. Banyak lak keter. Jangan la korang masuk parking tu. Nasib memang menyebelahi aku. Ngam.. Sikit jer jauhnya dari klinik. Jauh satu lot jer dari klinik.

Settle semua.. Dua-dua dapat MC dua hari. Balik jer terus bagi ubat kat Iqa ngan Inaz. Iqa makan antibiotik jer, pasal tadi dah kena cucuk bontot dia. Panas sangat. Pas settle bagi ubat, terus call sekolah agama dia maklumkan iqa tak gi hari ni ngan esok.

©2010mknaceunlimitedBungkusan ni dari tadi aku letak jer atas meja tu. Ye lah.. Family first kan. Aku pun dah lupa pasal bender ni sampaila mama tanya apakebender tu.

Alah, hadiah pasal abang pakai kepiah.
Membohongla.
Iyer..

Hahahha.. Hadiah ni Kak Zi bagi tadi. Sambil membebel la. Mana taknya. Hadiah tahun lepas. Aku lak jenis tak reti bahasa nak ambik dari dia. Hari Jemaat lepas pun dia cakap terkejar-kejar dia cari aku. Sekali aku dah kuar. Tu yang hangin tu.

So, semua pakat eager nak bukak. Amik jer la. Pi bukak jauh-jauh kat sana. Tuan dia rilek jer. Anak-anak lak yang eager. Kasi can ajer la. Dalam dia ada jajan dua set.. nasib baik. Kalau tak ada yang bergusti. Pastu ada jam. Last sekali ada mug ni la. Terima kasih banyak Kak Zi.

©2010mknaceunlimitedPastu si Iqa lak leh merengek.. Lapo ni.. Nak makan apa. Iqa tak lalu nak makan. Memula aku letak jer bubur yang nenek dia dah masakkan tu. Makan juga dia sikit. Pastu iqa cakap lagi.

Iqa lapar la bah..
Aik.. bukan dah makan bubur ka..
Tak best.. Iqa tak lalu..
Iqa nak makan apa..
Nak Mihun Soto..

Mihun soto lagi.. Memang tadak menu lain la si Iqa ni kan. Layan jer la. Tepon ucu dia suruh beli mihun soto masa dia on the way balik nanti. Ucu beli dua bungkus soto. Mama pun tereager sekali nak makan. Sekali bila tuang... alamak.. apasal soto daging.. hampes tul kedai tu. Ucu pun dah cakap soto ayam. Kan dah tak makan semua orang. Terpaksa la aku habiskan dua bungkus soto tu sengsorang

ps : aku ingatkan kaki aku dah ok, pasal dah leh jalan elok dah; tapi bila nak sujud tadi... Ya Allah.. sakitnya...