mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label air kelapa muda. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label air kelapa muda. Papar semua catatan

Sabtu, 18 Disember 2010

Jom ngopek kelapa

Klik untuk gambar yang lebih besar
Ngopek jangan tak ngopek
Adik inaz daripada balik dari kedah lagi dok bising suruh atuk dia ngopek kelapa. Kata dia, nak la nengok atuk kopek kelapa pakai besi yang nenek beli kat baling itu hari. Tiap tiap hari gitu.

Pagi ni cuti kan, al maklum hari sabtu; ada la banyak sikit masa nak ngopek kelapa kan. Dengan ziqri sekali pun join jugak. Pastu suruh iqa kopek. Dapat la dua bijik. Tu pun dedua separuh jalan ja. Sakit tangan la bah. Last last aku ajer la yang sambung.. Dah setel nengok dedua ni dah mula belajar dah.. Baguih dok ada. Klik cerita penuh untuk detail>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Nak cari yang tua ada tak

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Jom kait dulu.. alang alang kait, bersihkan sekali

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Stesen ni pun dah bersimen dah ha

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en ziqri pun join..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
yang dah dibersihkan dikumpul untuk sesi pembakaran terbuka nanti

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pakai besi baru beli tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Senang kan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
iqa pun dah start menolong separuh jalan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pandai dedua nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
kakak ajar adik.. camtu la

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
tengok la kaki adik tu.. bersilang tak hingat

Enjoice...Sharing is power!!!

Jumaat, 10 Disember 2010

Asyraf : Gotong royong pagi

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 10 Disember 2010
Masa : Starting 8 pagi sampai la semayang jemaat
Tempat : Rumah den kat kampung sinun
Mood : Layannnzzz..

Pagi ni mula la upacara gotong royong ni ha. Ambik kelapa, kopek, parut.. Pastu ambik lagi lam 70 bijik.. ni untuk kenduri nanti. Yang memula ni untuk makan makan sesi petang nanti. Sementara tu kat dapur pulak kaum ibu sibuk memasak segala. Klik cerita penuh untuk detail>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah start dah acara

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kasi kopek sama kelapa tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pas tu kena la belah

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pasni nak parut la pulak

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Lam 12 bijik untuk masak makanan petang ni ja

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
OK.. ni untuk kenduri la pulak.. 70 bijik

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Parut dulu yang petang ni punya

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kasi licin aaa

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Camner aku pun ada gak nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kami tukar tukar shift.. untuk esok nak pakai 3 mesin.. cepat sikit

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kelapa kenduri punya

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sapa nak air kelapa muda

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Adik pun rajin nak nolong

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni team nak wat gulai nangka

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kasi cincang

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Rebus la pulak

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kasi empuk punya

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Enjoy at the swing

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Enjoying their meal

Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 15 Februari 2010

Ngidam air kelapa muda

©2010mknaceunlimitedPetang raya cina ni tetiba lak mama leh mengidam nak minum air kelapa muda. Biasa la orang berbadan dua ni. Tekak dia memang boleh teringin nak makan memacam. Semalam nak makan Yong Tau Fu, Kelmarin nak makan Cheese Cake.. Dah nama pun mengidam kan.

Atuk ambik galah jolokkan kelapa muda. Memula kelapa biasa tu. Ala yang warna hijau tu. Sekali mama minum, dia cakap tak best; nak kelapa gading. Ye la.. Atuk amikkan kelapa gading lak.. Hmmm.. baru best.. Iqa ngan adik tak kisah memana pun diaorang minum jer.. pastu dok sibuk makan isi kelapa dia. Hahahaha.. Bapak dia toksah citer laa.. apa lagi.. sibukkk dok mengamil gambo jer...

::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited
Kelapa hijau ka, kelapa kuning ka, sumer iqa ngan adik taram.. tarak tolak nyer..

©2010mknaceunlimited
Iqa nak minum air kelapa sama isi dia..

©2010mknaceunlimited
Kelapa yang sudah ditebuk.. tinggal nak ambik isi jer lagi..

©2010mknaceunlimited
Atuk kopek kelapa gading lak.. adik seperti biasa, dah tak sabar..

©2010mknaceunlimited
Ni yang kedua untuk iqa dan inaz.. tadah yerr..

©2010mknaceunlimited
Hmmm.. yummy.. adik sukaaa...


Slideshow penuh