mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Sekolah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Sekolah. Papar semua catatan

Isnin, 6 Julai 2015

Bengkel Verifikasi Data dan Maklumat Modul Pengurusan Guru, Murid dan Sekolah Zon Selatan 2015 - Day 1


Bengkel Verifikasi Data dan Maklumat Modul Pengurusan Guru, Murid dan Sekolah Zon Selatan 2015 - Day 1. Bengkel dijalankan bertempat di Hotel New York, Johor Bahru bermula semalam. Kumpulan dipecahkan mengikut modul yang diuruskan masing-masing pada sebelah petangnya. Manakala pada slot sebelah malamnya, semua peserta dikumpulkan untuk mendengar amanat oleh Pengarah BPSH. Kita sambung esok pulak.

Jumaat, 3 Januari 2014

Sekatan baru

Sekatan baru. Hmmm... Gini la pulak jadinya. Padahal boleh dikatakan FB adalah satu medium terbaik yang aku temui paling berkesan dalam pengkolaborasian. Ada fungsi kumpulan (group), laman (pages) dengan pelbagai fungsi tambahan yang dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh guru. Aku sendiri dah lama menggunakan kedua dua fungsi ni dalam pengkolaborasian. 


Sekarang ni facebook dah jadi satu medium yang digunapakai hampir di seluruh Malaysia. KPM sendiri ada laman Facebook, GM1M, malahan agensi-agensi berkaitan; malah PM kita sendiri pun aktif. Kumpulan juga aktif, SPS Malaysia, FrogVLE. Cuma apa yang penting kita kena pandai gunakan dan didik pengguna untuk tahu cara penggunaan yang betul. Tindakan menyekat bagi aku semacam satu penyelesaian jangka pendek (sekiranya ada). 

Tanpa sebarang notis dan makluman rasmi sebegini, takut lain jadinya aje. Cam pepatah Inggeris menyebut, If you can't beat them, join them. Dan, jangan lupa join dan ubah pengguna ikut acuan kita. Hmmmm.... Orang lain berlumba lumba mengejar arus teknologi, kita pulak cam jadi terbalik la pulak. Bagi aku, sikap yang perlu dididik. Hmmm.. panjang pulak celoteh pagi ni. Apapun... ini cuma sekadar luahan peribadi dari aku sendiri. Apa pandangan anda? 



Khamis, 26 Disember 2013

Kasut dah mula berkapur


Kasut dah mula berkapur. Sekolah pun dah nak bukak dah minggu depan kan. So.. mesti lah dah prepare untuk itu...

Sabtu, 14 September 2013

Bantu Iqa membina Robot dari bahan terbuang


Bantu Iqa membina Robot dari bahan terbuang. Cikgu Iqa soh siapkan robot dari bahan terbuang. Ada kumpulan dan depa dah siapkan hampir 70%. La ni tinggal bab colouring dan kemasan ja. So, aku soh iqa wak balik rumah untuk aku bantu. Sekali wak balik... humangaiiii... punyo lo bosa ekau punyo robot... Read on...

Sabtu, 17 Ogos 2013

Kunjung Ziarah Anak Murid Tersayang


Kunjung Ziarah Anak Murid Tersayang. Petang ni suasana kat rumah jadi meriah seketika. Kebudak sekolah mama yang dah beso beso ni pakat mai beraya beramai-ramai. Ziqri la paling suka, sebab dia suka jadi tumpuan orang kan. Read on...

Ahad, 28 Julai 2013

Bengkel "Hands-On" Aplikasi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Negeri Johor untuk Penyelaras Sistem


Bengkel "Hands-On" Aplikasi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Negeri Johor untuk Penyelaras Sistem. 8 dan 9 Julai, juga bertempat di PKG Majidee; bengkel pemantapan untuk Penyelaras Sistem SPS telah dijalankan kepada sekolah-sekolah daerah Johor Bahru. Kami datang sebagai pemerhati sahaja. Just melihat sejauh mana keberkesanan kursus bagi memastikan sekolah yang akan dilatih dapat menggunakan SPS dengan baik terutama dari segi kesahan data. Read on

Sabtu, 27 Julai 2013

BENGKEL "HANDS-ON" APLIKASI SISTEM PENGURUSAN SEKOLAH (SPS) NEGERI JOHOR


Bengkel "Hands-On" Aplikasi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Negeri Johor. 4 dan 5 Julai, bertempat di PKG Majidee; bengkel pemantapan untuk Jurulatih Utama SPS telah dijalankan kepada seluruh JU SPS negeri Johor. Kami datang sebagai pemerhati sahaja. Just bagi beberapa input supaya JU ni sedar tanggungjawab mereka dalam memastikan sekolah yang akan dilatih dapat menggunakan SPS dengan baik terutama dari segi kesahan data. Read on

Isnin, 14 Januari 2013

Pindaan cuti berganti sekolah sempena Tahun Baru Cina


Foto shared from http://scaniaz.blogspot.com

Berikut merupakan surat siaran berkaitan tarikh pindaan cuti berganti sekolah sempena Tahun Baru Cina. Nampaknya cuti tahun baru cina tahun ni berjumlah 9 hari dengan menggantikan 2 Sabtu. Pindaan telah dibuat menjadikan 9 Mac 2013 sebagai hari sekolah ganti baru menggantikan 26 Januari sebelum ini.

Cuti Berganti sempena Deepavali pula berjumlah 4 hari dengan menggantikan 1 Sabtu iaitu pada 20 Julai 2013.

Surat Siaran

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ahad, 30 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Baru kemaskan balik foto foto yang banyak lam tab; ada la dedekat 2k++. Clearkan, mana yang tak haplod lagi, kita haplodkan... Enjoiceee...

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012


Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012

Legoland Getaway Cuti cuti sekolah 2 Disember 2012


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 17 Disember 2012

SEMAKAN TAWARAN KE TINGKATAN SATU (1) SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP) 2013 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA


Semakan Secara Online Kemasukan Murid Ke Tingkatan Satu (1) di Sekolah Berasrama Penuh, KPM Bagi Sesi 2013 sudah boleh dibuat di laman web http://apps.moe.gov.my/sbpt1/semakan_sbpt1_2013/index.cfm. Pastikan maklumat ANGKA GILIRAN calon sama seperti yang tercatat dalam slip pendaftaran UPSR calon.

Pada yang ingin membuat rayuan, permohonan E-Rayuan boleh dibuat bermula 24 Disember 2012

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Khamis, 13 Disember 2012

SEMAKAN TAWARAN KE TINGKATAN SATU SEKOLAH SENI MALAYSIA AMBILAN 2013

Sukacita dimaklumkan bahawa semakan tawaran ke Tingkatan 1 (SATU) Sekolah Seni Malaysia Ambilan 2013 bagi murid-murid Tahun 6 Sesi 2012 telah boleh dibuat melalui sistem online eSSeM bermula pada 11 Disember 2012 hingga 31 Disember 2012.

Sila layari web sistem online eSSeM untuk membuat semakan. Masukkan angka giliran UPSR dan klik butang semak. Selamat menyemak.


ps : pasti ramai yang ternanti-nanti keputusan permohonan ke SBP kan...


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ahad, 18 November 2012

Pengesahan dan pembelian kitab sekolah agama johor 2013

Hari ni, sebelah pagi, sekolah agama nusa perintis buka kaunter. Kaunter pengesahan dan pembelian kitab sekolah agama 2013. So. Lam 10 pagi aku dah terpacak kat sana. Kaunter darjah 4 kosong. Terus masuk. Bayo. Pergi kaunter darjah 1. Walaowei... Panjangnya giliran. Tunggu aje la kejap. Setel. Terus gerak balik.

ni list bayaran untuk sekolah agama tahun depan. so, hari ni kena gi setelkan la .

hari ni lebih kepada bayar buku tulis dan kitab dulu. yuran lain tarikh

cocok duit dulu daaa... aku dah kering dompet nih

jom gi bayo

aaa... gi kaunter darjah 4 dulu

pastu baru gi kaunter darjah 1

humang aiii... aku sampai nombor 19. kena tinggal 10 nombor tu

snap snap cam biasa

kaunter lain ada orang walaupun tak sesak cam darjah 1

kosong lagi kan

ni akak ke 22... sabo... sabo...

orang dah mula ramai

nampak tak ramainya tu

kelas adik tahun depan... senang jer cari. cari nama paling panjang. sama naik anak ngan ayah

setel semua... yeaaa


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free