mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label syafiqah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label syafiqah. Papar semua catatan

Rabu, 14 Oktober 2015

AEON Bukit Indah : Fiqri Getaway


AEON Bukit Indah : Fiqri Getaway. Kisahnya nak cari Instax Film je pun. Mulanya nak gi Angsana. Tapi oleh sebab AEON Bukit Indah lagi dekat, baik singgah sini kan. Dari Instax, masuk Daiso, ngepow tutti frutti. sampai la ke buah berangan dan sweet potato. Masak hari ni! Fiqri pun dah mula suka makan sweet potato. Ehehehe.

Isnin, 20 Oktober 2014

Syafiqah and friends on Hari Anugerah Cemerlang SA Nusa Perintis


Syafiqah and friends on Hari Anugerah Cemerlang SA Nusa Perintis. Ni masa aku kasi kamera kat iqa ahad lepas. Posing sakan no.

Selasa, 9 April 2013

Lawatan Syafiqah ke Melaka 6 April

Lawatan Syafiqah ke Melaka 6 April bersama rombongan sekolah dia. Dari awal 6.30 pagi aku dah terpacak depan sekolah dia. Penat nunggu. Masih tak tepati masa jugak. Last last, jam 7.30 pagi baru jalan. Around 10 pagi dah call. Dah sampai dan buat lawatan. OK ler tu.

Selasa, 8 Februari 2011

Design kek Iqa dan Mama 2011 edisen

Klik untuk gambar yang lebih besar
Princess lagi
Cam biasa.. tiba bulan dua, mula la kuar design baru untuk kek iqa ngan mama. Sama ja cam dulu, princess lagi kata mama dia. Iqa pulak kata kan iqa dah suruh abah tambah lagi princess tu, dulu mana ada tiana ngan rapunzel. Yang ni ada.. Apa apa je la iqa. Buat ajer design dia. Mama tukang pilih kek kat secret recipe. Aku setelkan design ja. Ucu lak tukang ngoder. Cukup time gi amik.. epi besday!!! Opppsss... lum lagi daa.. ni baru design dulu da..

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 8 Januari 2011

Taekwando class for Iqa

Klik untuk gambar yang lebih besar
Sekali terus mula daa.. alamak
Pagi ni ada sesi pendaftaran kelas taekwando kat sekolah iqa. Aku suh dia pakai baju taekwando, bukan sebab nak training terus, tapi nak tunjuk kat teacher dia. Boleh pakai tak lagi baju dari sekolah lama dia. Sekali pastu terus mula latihan. Rugi la pulak aku tak bawak laptop. Kalau tak, dah siap kije aku. Huhuhuhu. Tak kisah la pasal tu.

Iqa nyer class akan ada setiap sabtu jam 10.30 pagi sampai 12 tengahari kat sekolah dia. Sebelah malam ada latihan tambahan jam 8.00 malam kat dewan raya gelang patah. Tak tau la gai nak gi ke tak sebab yang ni optional kata teacher dia. Tapi iqa dah semangat abis dah.. Yang paling best hari ni adalah.. jeng jeng jeng.. aku dah kata aku gi bukan target untuk latihan, jadi memang tak bawak air la.. Kan dah melilau jap cari air.. Apapun iqa memang suka tul training ni. Sampai dia kata nak gi jugak training malam ni. alamekkk>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Melilau sampai la ke kedai ni cari air mineral untuk iqa. Sib baik aku familiar tempat nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Siap buat tendangan kala jengking tuh

Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 20 Disember 2010

Bersantai di Kota Iskandar, Nusajaya

Klik untuk gambar yang lebih besar
Sempat lagi main air kolam takde ikan nih. Sayang tak pasang air pancut.
Petang semalam tensen giler aku. Tetiba link tenet leh putus. Memang tahap bengkerk dah. Guna semua tool networking. Sahih memang ni line dari luar problem nih. Call helpdesk TM. Cam biasa tanya balik soalan-soalan yang dah biasa aku dengar. Aku cakap semua yang dia cakap dan akan dia cakap aku dah buat. Tolong reset balik port aku dan log report untuk technician ambik tindakan. Pastu dah. Tunggu jer la esok camne kan.

Pastu kitaorang semua pakat kuar ke Kota Iskandar. Bukan pasal tensen sebab tenet takde, tapi memang sesaja nak jalan kat situ hari ni. Ruang tengah tu abis kitaorang jelajah. Sekali sampai sana ada la pulak abang izat ngan kak liza. Dah jadi sesi berjimba jimba la pulak kitaorang kat situ. Iqa, putri, inaz dan hanis pun apa lagi. Berteromba la satu kota iskandar tu. Celah celah pengantin beroutdoor pun diaorang belasah menyelit. Hehehehe.. Dah nama pun bebudak kan.

Setel ja kat sini sempat ronda satu kota iskandar lagi sebelum ke Puteri harbour. Boleh tahan la hari ni meronda. Pueh hati. Iqa sempat ngepau tomyam lagi nak makan malam.. Dan apa yang best.. lam kul 3 pagi letrik boleh blackout pulak tu. Hampeh, sehingga membawa kepada aku tertinggal henpon kat rumah ini hari. Nak buat camner.. henpon aku kan juga merupakan torchlight yang power. Hahaha>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni lah bangunan pejabat menteri besar negeri johor yang baru. Terletak ditengah tengah kota iskandar dekat nusajaya. Leh tahan ramainya orang datang bersantai kat sini terutama hari minggu.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Boleh pulak jumpa sepupu mama kat sini. Dah jadi program berjimba jimba dah kami petang nih. Nampak pengantin kat belakang tuh. Tu merupakan satu daripada empat pasangan yang buat outdoor kat sini petang ni saja..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Diaorang amik gambo belakang, kitaorang amik gambo depan. Ucu amik gambo apa pun tak tahu.. Bawak kamera ja, tak reti nak hapdet blog dia..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Posing jangan tak posing..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni pakai kamera cap ayam ja. Kamera nikon bawak tapi macam tak gerak. Ayam jugak yang lebih lebih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah buat sesi lari lari la pulak

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni bangunan mesyuarat DUN.. leh tahan.. dulu dah pernah masuk dah. Masa mesyuarat KSPPD dedulu tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ada kolam best depan dia.. Rugi la pulak tak bawak kamera darth vader dark side aku

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni pulak bangunan pejabat menteri besar. cun maa..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sempat posing kasi peace tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Jom kita fly reramai jom

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni la sebabnya kena pakai kamera dslr, kalau pakai cap ayam memang taksempat nak amik moment yang tepat. Padan muka aku..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni tak tau la mak arab mana lak yang tersesat. tapi mak arab pakai baju kelawar ke?

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
amik la beberapa shot bangunan pejabat mb nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah la jum jalan gi puteri harbour pulak. ingat hanya satu jer entry dan exit kat sini iaitu pintu kedua dari roundabout tuh. Kalau silap berpusing la cari jalan kuar.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
baru nak buat kije photog nikon sorang nih. tadi tido jer

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
suasana kekapal di puteri harbour

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sewa berlabuh kat sini agak berpatutan apabila mengingatkan pasal kemudahan yang disediakan. Gambar kapal ini tiada kaitan satu sen pun dengan aku. Begitu juga dengan ayat sewa itu. hahaha

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 1 Ogos 2010

Jom Ronda-Ronda : 6th Corner, Senibong Cove

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Malam ni, sempena harijadi atuk; semua pakat gi makan-makan kat senibong. Sesaja cari tempat baru. Memang best tempat dia. Bukannya pasal apa. Sebab banyak gerai-gerai kat sini. So, pilihan banyak. Ucu ajak gi 6th corner nih. Katanya ketam dia best. Order malam nih..

Ketam 3 ekoq, besaq-besaq; wat black pepper. Rasa black pepper memang kow giler.. Ketam bangkang cam biasa mana ada rasa. sebab black pepper best, maka ketam pun jadik best la kan. Masalah utama.. banyak sangat.. 3 ekoq banyak tu.. Dia dah siap pecahkan ketam, so; ambik dan makan jer.. Aku makan satu penyepit jer.. Tak suka sangat..

Siput gonggong masak stim limau.. Tak tau rasa camner.. Aku tak suka siput.. Tapi cam best jer atuk ngan nenek makan..

Ikan kerapu masak tiga rasa.. Ikan kerapu.. First time aku wat tiga rasa nih.. Macam boleh tahan la.. Kalau siakap maybe lagi sedap. Kuah dia tak berapa syok sangat.. Rasa pedas jer...

Sotong goreng butter.. Memang best.. Kena lak cicah ngan kuah cili yang dia bikin.. Perghhh.. Mantop..

Udang goreng tepung. Ntah.. Aku tak makan udang..

Tomyam ayam. Memang best..

Pastu siap order kelapa jelly.. Licin.. Semua sekali RM270.. Kira boleh la.. Harga ketam tu aje RM120. Len kali leh gi lagi.

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar



Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 27 Jun 2010

Jom Ronda-Ronda : Gerai Roti Stim, JB



Lepas jer habis semua kat Persada, kami terus kuar. Cadangnya nak makan dulu. Setakat iqa for sure cadangan KFC mesti kuar punya. Last-last kitaorang makan kat bawah PPD tu jer, sebelah Nissan nyer HQ. Pasal lepas ni pun sesaja nak gi test nengokkan Livina kan.

Leh tahan gak la makanan kat sini. Problemnya satu, masak memang slow and steady sikit. Tu sebab aku jarang makan kat sini tengahari. Iqa cam biasa makan meehun sup sama inaz dan ucu. Aku makan nasi goreng kampung telur mata sama mama. Ngam hoo..

Enjoice...Sharing is power!!!

Jom Ronda-Ronda : MISTI, Persada Johor Bahru



Semalam bawak bebudak ni pergi Persada, nak nengok MISTI. Kalau tak pergi melepas la bebudak ni ngan acara dwitahunan nih. Cuma kali ni dia drag setahun pasal sibuk urusan perpindahan ibupejabat dari Bukit Timbalan ke Nusajaya. Overall memang boleh tahan la. Macam biasa, tempat tumpuan aku ngan bebudak ni adalah Pusat sains dan Petrosains. Siap sempat mendaftar ahli kelab upin ipin lagi.

Inaz nak beli anak patung ipin, so aku tanya; adik nak sebagai hadiah nombor satu ka? Boleh kata dia. Kebetulan inaz ngan iqa dedua dapat nombor satu pereksa pertengahan yang lepas, so; aku rasa diaorang memang ada alasan kukuh untuk dibelikan apa yang diaorang nak tu.

Asalnya nak balik terus, siap dah bayar tiket parking lagi; pasal ziqri dah mengaruk. Sekali naik tingkat 1, diaorang offer lak untuk masuk pertandingan mengaler. Dalam beg pertandingan dah ada kaler. Iqa ngan adik memang nak masuk la. Tapi kaler tak best sangat. Setel jer kaler, pas kertas kat urusetia, terus chow. Memang tak leh lawan orang lain yang memang datang prepare ngan oil pastel segala tu..

ps : aku memang jalan terhincut-hincut keliling satu persada. semua mata asik nengok jer kat aku. huhuhu

Enjoice...Sharing is power!!!

Bila Iqa dan Inaz berkaraoke



Ha kau.. ikut stail inaz cakap. Tak ingat dunia tu. Yang paling best, diaorang wat sendiri semua. Habis la amik videocam mama. Pastu pakat rakam sendiri. Tak sempat nak rakam lagi sebab aku dah balik dan menyita videocam tersebut pasal lepas inaz rakam kaka dia nyanyi dah start adegan rebut merebut videocam.



Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 14 Jun 2010

Jom Ronda-Ronda : Chicken Chop Medan Selera Larkin



Petang Ahad mama ajak kuar makan kat luar lagi. Teringin lak nak makan chicken chop kat bomba larkin yang berasap-asap tu. So, off we go to larkin. Sesampai jer terus gi gerai chicken chop berasap tu. Presentation memang superb, ayam a bit hangus, terutama yang dibahagian yang bersentuhan dengan hot plate tu.. Sos black pepper yang disimbah atas ayam tu memang best, cuma kalau ayam tu pun diperap sekali mesti lagi best. Harga satu plate RM10. Aku kasi 2 setengah bintang jer.. Walau apapun air kat sini memang best..

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 13 Jun 2010

Jom Ronda-Ronda : Restoran Mana Lagi, Pontian



Jenuh cari tempat makan. Sama macam dulu. Pasal kat Batu Pahat memang kurang tempat makan yang kena ngan taste aku dan famili aku agaknya. Last-last cam dulu gak.. Cari restoran on the way balik, pasal kitaorang ikut jalan lama. Derian toksah cerita la. Memang bertabur tepi-tepi jalan tu.

Nak jadi cerita, masa dok sibuk milih derian lepas pada senggarang tu, nampak la pulak restoran mana lagi ni kat tepi jalan sebelah kanan. Alamak. Belasah jer la. Pasal perut pun dah lapar. Mama order ikan siakap sederhana masak tiga rasa, tomyam campur tolak daging 2 orang makan, kailan ikan masin dua orang makan, sotong goreng tepung. Aku lak sesaja wat kelainan order mee ladna, pasal lama aku tak makan mee nih.. Rasa dia memang boleh tahan. Aku kasi 3 setengah bintang. Harga pun leh tahan. Baru RM67.. Boleh la kan.

ps : tapi dia punya mee ladna aku leh kasi 4 bintang la.. ngam

Enjoice...Sharing is power!!!

Edisi Mari Jalan-Jalan : Wet World Batu Pahat

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarKalau tak jalan hari ni, maknanya sepanjang cuti sekolah ni, bebudak ni langsung tak gi memana. Kebetulan hari jemaat lepas banyak pulak hidayah yang tuhan turunkan untuk aku, jadi clear sikit kepala aku dan bolehla jengjalan hari sabtu tu. Alhamdulillah..

Target aku hari ni nak gi wet world. Sehari jer boleh enjoy ngan bebudak nih. Pepagi lagi dah kuar. Lebih kurang 10.40 kami sampai. Kira ngam la. Dia bukak jam 10. Orang pun tak ramai lagi. Sekali tiket dah naik daa.. Dari RM10 untuk dewasa dia naikkan jadi RM13, yang bebudak yang giler sikit.. Dari RM5 jadi RM11!!! Pergghhh... Tapi dia kasi air tin sorang satu.. Alah dah masuk harga tiket tuh.. Campur tolak ngan 2 pelampung besor yang setiap satunya RM14 dah lebih RM100.. Takper.. suka punya pasal, masuk ajer lah..



::Klik untuk cerita penuh::



Kat dalam memula kena carik port dulu. Banyak meja ngan kerusi kat tempat ombak dah hilang. Maybe dah rosak, so dia dah buang. Alamek.. Susah ler cenggini. Kasi iqa ngan inaz mandi dulu. Aku gi cari meja yang kosong. Lama gak melilau. Dapat sebijik yang bebetul mengadap water sliding tu. Kira halal jer la.

Masalah kedua, makanan la pulak. Dia buat ngam-ngam jer ker.. Aku beli nasi beriani, nugget dan hot dog.. semua dah last kopek. ABC dah habis kata dia. Baru jam 12 dah habis ker.. Rupernya makanan kat dalam ni semua satu tokei.. yang kantin beso kat belakang tu dia punya command center. Tak cukup walkie talkie jer. Tapi wat kerja dengan sangat bersopan santun. Aku tunggu dia goreng nugget dekat 10 minit.

OK.. dah setel kes bawak bebudak jengjalan.. Pukul berapa kami keluar.. Jam 5.. Kira sendiri berapa lama iqa berkubang kat dalam tu.. Masuk jer keter, terus tido. Penat la tu. Pas ni sambung balik sesi perah otak..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Jaga-jaga dik.. ada buaya jantan nak mengganas..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Ziqri kalau jengjalan memang dia tak banyak kerenah.. senang hati.. tidor berdengkur lagi..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Dah boleh balik dah.. Jom bergambar dulu..

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 4 April 2010

QClick! - Syafiqah point of view

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarHaaa.. ni pulak hasil yang dikeluarkan dari kamera Syafiqah.. Banyak kena ajar lagi ni si iqa ni.. Asik dok tekan ikut suka hati dia jer..

::Klik untuk cerita penuh::








Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 28 Mac 2010

QClick!

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarHari ni secara rasmi aku dah serahkan kedua-dua kamera fujifilm aku kat kedua-dua balqis nih. Si Iqa memang dah lama aku serahkan kat dia Fujifilm A340 aku nih. Kebetulan masa dok ngemas dry cabinet aku tadi, terjumpa jugak lagi dua kamera p&s aku yang lama sony s40 dan fujifilm A101. Sony tu mana leh release lagi, lum sampai masa lagi.

Tapi yang best fujifilm A101. Lama dah ni kamera ni. Kalau nengok memory card dia masih pakai smart media. 8mb jer lak tu. Leh ler untuk syafinaz. Belajar-belajar klik kan. Hari ni bagi dulu kebebasan untuk diaorang klik dulu apa yang diaorang suka. Nanti aku akan ajar sikit-sikit pasal komposisi.. Team ni aku namakan QClick! sebab kesemua nama anak aku ni ada Q dalam dia. So, senang nanti.

::Klik untuk cerita penuh::





©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Jumpa gak aku kamera fuji lama aku ni. Yang lam hitam tu la.. Dia punya casing pun oldschool.. kain jer.. yang sebelah dia dah casing keras..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Fujifilm finepix A340.. Ni kamera yang aku kasi kat Syafiqah.. Kamera ni aku dapat free dari majalah Click!

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Fujifilm finepix A101.. Ni kamera yang aku kasi untuk Syafinaz.. Kamera aku yang paling lama.. Smart media dia pun dah tak kuar lagi.. leh ler untuk syafinaz belasah 8mb tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Both fujifilm in action.. aku dulu sebelum pakai DSLR memang pengguna fuji tegar. Tak mampu nak beli fujifilm S2 tu pasal beli Nikon D70s.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Memory card untuk kedua-dua.. Yang best pasal kamera fuji.. Bateri dia sama untuk semua.. Bateri dabel A jer.. Ingat masa aku pakai S5000.. 4 biji dabel A sekali jalan..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Alamak.. sekali tak leh baca la pulak kad smart media nih.. lama tak pakai kan.. Sekali taruk pemadam kat kepingan emas dia, ok ler pulak..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Adik salah pegang la kamera tu dikk.. Iqa dah biasa..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Baru betul dik.. nampak abah tak.. cuba snap..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Adik dah mula pandai dah...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ensem tak muka abah adik ni.. mesti ensem kan...



Enjoice...Sharing is power!!!