mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Islam. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Islam. Papar semua catatan

Isnin, 6 Jun 2016

Jumaat @Masjid India

Jumaat @Masjid India

Jumaat @Masjid India. Lama tak solat di sini. Last solat pun masa bulan puasa. Ntah dah beberapa belas tahun yang lepas kot. Hehehe. Kali ni singgah semula. Leh tahan menapak la. Keadaan jauh beza. Maybe sebab jemaah pun dah makin ramai. Masuk. Atuk Kedah ajak simpan kasut kat tempat penyimpanan kasut di bawah. Dia amik RM1 untuk setiap pasang kasut. Selesai wuduk, naik ke main hall di tingkat atas. So. Ada 3 ruang lah. Main Hall di tingkat 2, tingkat 1 dan tingkat 3.

Masuk aje ada ceramah agama. Tapi. Kena pastikan faham bahasa tamil kalau nak menghayati. Bagus usaha ni. Selang 15 minit azan berkumandang. Ngam ngam penceramah bajet masa. Assalamualaikum aje, terus azan. Khutbah bermula. Memang respect. Tak tengok teks pun. Tapi. Sama macam ceramah. Kena faham bahasa tamil. Lama aku tak experience perkara ni. Sembahyang. Memang sangat rapat saf. Selesai. Kami amik masa jap. Tu pun masih pack dengan manusia. Ambil kasut pun beratur panjang. Nak keluar laaagi panjang. Alhamdulillah. Dapat juga kecapi nikmat solat jumaat dalam suasana yang sangat packed. Ni baru beberapa orang aje. Kalau nak banding musim haji di Mekah, jauh beza lagi tu.

Ahad, 5 Jun 2016

Salam Ramadan 2016 1437H

Salam Ramadan 2016 1437H

Salam Ramadan 2016 1437H

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Tarikh melihat anak bulan Ramadan 5 Jun 2016


Tarikh melihat anak bulan Ramadan 5 Jun 2016. Tarikh melihat anak bulan Ramadan bagi menetapkan permulaan puasa bagi umat Islam di Malaysia ialah pada 5 Jun (Ahad), bersamaan 29 Syaaban 1437 Hijrah.

Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja hari ini, Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan rukyah dan hisab.

"Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh permulaan puasa melalui radio dan televisyen," kata kenyataan itu.

Jawatankuasa-jawatankuasa berkenaan akan melihat anak bulan Ramadan pada petang 5 Jun di 29 lokasi merangkumi:

  1. Pontian Kecil, Johor
  2. Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka
  3. Telok Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan
  4. Bukit Melawati, Kuala Selangor, Selangor
  5. Bukit Jugra, Banting, Kuala Langat, Selangor
  6. Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam, Selangor
  7. Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru, Manjong, Perak
  8. Pusat Falak Sheikh, Kuala Muda, Kedah
  9. Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda, Kedah
  10. Pemandangan Indah, Pulau Langkawi, Kedah
  11. Menara Alor Setar, Kedah
  12. Bukit Besar, Kuala Terengganu; Terengganu
  13. Bukit Geliga, Kemaman, Terengganu
  14. Pulau Perhentian, Besut, Terengganu
  15. Balai Cerap KUSZA, Mukim Merang, Setiu, Terengganu
  16. Bukit Peraksi, Pasir Puteh, Kelantan
  17. Bukit Kampung Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai, Kelantan
  18. Menara Bangunan SEDC, Jalan Tengku Putera Semerak, Kota Baharu, Kelantan
  19. Tanjong Lubang, Miri, Sarawak
  20. Teluk Bandung, Kuching, Sarawak
  21. Tanjung Batu, Kuching, Sarawak
  22. Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil, Putatan, Sabah
  23. Bukit Tanjong Batu, Nenasi, Pahang
  24. Gunung Berincang, Cameron Highlands, Pahang
  25. Bukit Pelindong, Kuantan, Pahang
  26. Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan.
  27. Menara Kuala Lumpur
  28. Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya
  29. Kuala Sungai Baru, Simpang Empat, Perlis.


---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Sabtu, 3 Januari 2015

Salam Maulidur Rasul 1436H 2015M

Salam Maulidur Rasul 1436H 2015M
“Perpaduan Nadi Transformasi Negara”
Sabtu, 12 Rabiulawal 1436H / 3 Januari 2014M



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Rabu, 23 Julai 2014

Majlis Khatam Al-Quran dan Iftar Jama'ie Jabatan Pendidikan Negeri Johor


Majlis Khatam Al-Quran dan Iftar Jama'ie Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Majlis ini disempurnakan semalam bertempat di Pusat Kokurikulum Johor. Lambat sikit haplod. Masalah line yang agak slow sikit semalam, disamping... gambo pun agak banyak. Tetamu kami semalam adalah mufti Johor sendiri. Dimulakan dengan majlis khatam al-quran, seterusnya penyampaian hadiah pemenang sudut Ramadan, sedikit tazkirah oleh dato' mufti sendiri dan diteruskan dengan majlis iftar. So... let's the picas do the talking. Enjoice!

Rabu, 4 Disember 2013

Perbankan Islam?

Perbankan Islam? Hari ni gi lagi ke bank. Just nak amik penyata full settlement. Kebetulan pulak parking sekufu... ekekeke... Perbankan Islam ni sikit jadi tanda tanya bagi aku. Sejauh mana islamnya. Pasal nampak macam modified yang konvensional jer. Senang citer... cam konvensional jer. Kenapa aku cakap gitu. Cuba cuba la korang kira. Yang nampak, akadnya. Yang tak nampak... hmmm... just a small small thinking from an ordinary simple guy. Ada ke pinjaman islam yang benar benar patuh?
Sent via Samsung Mobile