mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label family. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label family. Papar semua catatan

Rabu, 22 April 2009

Teruskan usahamu, Iqa

Photobucket

Iqa sekarang, boleh kata tiap-tiap hari balik lewat
Teacher dia bagi extra exercise
Sempena nak masuk writing competition nanti

Photobucket

Dah sampai boleh hafal dah apa yang nak ditulis nanti
Yang best masuk English tu
Yang tak best aku tak suka cakap English ngan Iqa
Sian Iqa
Aku just tulis dan ajar dia baca
Tapi aku memang jarang cakap English ngan dia

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Isnin, 20 April 2009

Adik dah leh ketawa-ketawa

Photobucket

Tajuk dah boleh ketawa-ketawa
Tapi naper gambo tak ketawa pun
Baca terusss

Kisahnya dari semalam kan suhu dia panas
asik muntah jer
So pagi ni salah sorang kena la stay jaga
Pikir nyer pikir
mama jer ler dulu dok rumah jaga
kalau esok tak elok juga
aku nyer turn la pulak kan

So masa aku balik tadi
Nengok dah ok
dah boleh lari-lari
dah boleh ketawa
tadi badan still agak panas
so kena bagi makan ubat ni
adik ni liat sikit makan ubat
macam-macam alasan bagi
dah kenyang la
nak muntah la
nak air dulu la
memacam la
tu yang muka cebek tu

Photobucket

last-last satu jenis ubat jer dapat ditelan
hish susah tul
siap kena grip ngan aku lagi
mama dia sumbat jer ubat lam mulut
tu pun leh kuarkan balik tu
payah sungguh
layan jer lerr
siap pas ni

Ucu's new toys - Nikon D60

Photobucket

Sibuk dari itu hari lagi nak beli nikon
Tapi tak dapat-dapat
Last-last semalam berjaya gak paksa aku kuar beli kamera ngan dia

Malam ni kena gak kuar
beli pampers murah kat giant
aku memang tak percaya pampers tu murah
sekali betul
nasib baik susu 456 murah
aku angkut jer sampai 6

Pastu baru berjalan cari kamera ucu
Pueh satu JB merayau cari D80
Memang nasib la
Sedih... tu
Last-last amik D60 jer la
Nak wat camner kan
Pau punya pau okeyler
Ngan aku pun pau strap jugak
Pastu pikir nyer pikir
Aku ni asik pau kedai jer
Pakainyer tak jugak
Aku pakai strap matin tu dari taun 2005
Tak pernah bukak sampai la
Semalam pau strap tu pun aku simpan jer lam dry cabinet
Masa simpan tu sempat nengok hasil pau aku kat kedai2 kamera
Seketoi pun tak pakai
Asik nak pau jer
Dah terbiasa agaknya
Hehehe

Photobucket

Nengok ucu ngan d60 nyer
Jenuh ler nak belajar balik
asik dok pulun d70s aku jer
pening gak kan
kena rebus buku minum air dia ler ni

Yang paling tak best
Tak leh set master kat kamera ni
Nak wat cls kena la pakai cable
Ala.. takpe la
Nanti masa amik job, pakai jer d70s aku tu
Aku tak kisah pakai D60
Small matter la

Photobucket

Nampak apa yang pelik ngan d60 ni
Ha.. lens dia aku kasi kit lens d70s aku
Dari dok berabuk lam dry cabinet tu
baik pakaikan jer kat d60 ni
Aku pun dah jarang pakai
Sejak pakai 17-50 tu
Yang best
Sekarang ni aku nyer 18-70 sudah kuar
Masuk lak si 18-55.. ala kit len d60 tu ler
Welcome to my cabinet
Muhahahaha

Ahad, 19 April 2009

Makan Tengahari di Restoren Nelayan, Pendas Laut

Photobucket

Tak tau nak makan tengahari kat mana
Sekali dok pikir
Jom ke Pendas Laut
Try rasa baru lak

Letak kat hujung dunia sana
Paling hujung
Pasal dah takde jalan dah
Harga boleh tahan
Tapi kalau nak banding
Sedap lagi kat Saujana

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Sabtu, 18 April 2009

Comel - bakal menjadi kucing kesayangan Iqa

Photobucket

Iqa suka la anak kucing ni
Iqa nak letak nama dia Comel
Tapi dia garang la

Iqa kena tepuk-tepuk, gosok-gosok dia
Pepagi iqa bangun dia tepuk, gosok comel dia ni
Balik sekolah pun sama
Itu hari masa dia balik comel takde
Dia melalak cari nenek dia
Kena makan bapak dia tak
Iqa nangis
Habis semua orang dia tepon
Sekali aku balik
Nampak comel menyorok belakang kayu ni
Iqa la paling sukahati

Jumaat, 17 April 2009

Majlis Potong Jambul

Photobucket

Sebelah malam
Sesampai jer kat rumah
Tengok takde sebijik pun keter

Alamak
Mana semua orang pergi ni
Rupernyer Mak Ngah buat kenduri potong jambul cucu dia
Layaaann..

Isnin, 13 April 2009

Selamat Harijadi ke 53 Nenek Johor

Photobucket

Selamat Hari Jadi ke 53
Walaupun Iqa tak kuar suara nyanyi
Adik tetap merapatkan diri ke nenek

Photobucket

Dengan harapan dapat potong kek tu
Apa-apa pun
Moga panjang umur dan diberkati Allah hendaknya
Aminn

Photobucket


Sunday's routine

Photobucket

Ahad. Hari cuti am.
Seperti biasa, awal pagi; bangun dan bersarapan pagi di gerai.
Pagi ini lain sikit pasal Iqa bawa sekali set Uno dia.

Jadi, sementara menunggu pesanan sampai.
Mari bermain Uno.
Seround dua.

Photobucket

Adik seperti biasa.
Melayan perasaan sambil melihat orang lalu lalang.
Selepas makan pergi ke pasar.
Iqa dan adik seperti biasa ajak tengok ikan.
Dalam sungai pulai.

Photobucket

Ahad, 12 April 2009

Selamat Pengantin Baru Hafiidz & Hasliyana

Photobucket

Lam kul 1.30 aku mula gerak tinggalkan sekolah
Gi umah En. Ismail lak
Kenduri sambut menantu

Tahniah diucap kepada En. Ismail sekeluarga
Terutama pada pengantin baru Hafiidz dan isterinya Hasliyana
Semoga kekal sehingga ke akhir hayat
Si Hunaidi bila lagi ooooiii..

Isnin, 6 April 2009

Handphone TV

Photobucket

Sesambil dok jengjalan window shopping itu hari
Ternampak lak handphone tv ni
Pasal dia kasik offer baik punyer

Ambik ajer ler
Harap-harap boleh bertahan lama la
InsyaAllah...

Apa yang best pasal henpon ni
1. Kamera depan belakang
2. Antena TV
3. Touchscreen [aku pakai jari jer]
4. Pen untuk touchscreen dia
5. 6 bijik speaker
6. Bluetooth

Kira bolehla kan
Memula pun aku tak caya sangat pasal touch screen tu
Lepas godak setting dia, baru aku percaya
Aku memang senang percaya; selepas aku nampak sendiri..

Isnin, 30 Mac 2009

Habis ikan aku sekolam mati

Photobucket

Sedihnya pagi tadi
Standard la lepas mandi & semayang subuh
aku mesti keluar kasi ikan aku makan

Tapi pagi ni, aku tengok semua dah terapung
alamak
apasal lak ni
First2 cabut plag dulu
takut-takut mati sebab kena karen
ntah la kan
2 sebab jer
tak karen, kena racun
ntah la
tak leh pikir
pas bagitau semua jangan dekat ngan kolam tu
aku terus pergi kerja
balik tengok semua ikan masih lam kolam
kuarkan semua sekali pakai skop
tengokler sesekor
semua dah besau-besau
tetambah ikan emas ekor kembang nih

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

apa nak buat
yang pasti
kucing aku kenyang giler malam ni
muah muah muah meooowww...

Ahad, 29 Mac 2009

Earth Hour 2009

Earth Hour 2009
At Jalan Wawasan 2, Gelang Patah, Johor, Malaysia

Photobucket

Best gak malam ni
Kat Awana cafe nampak best gak dia wat
dia pasang lilin sepanjang-panjang meja dia
lampu semua tutup
cam raya lak
sampai rumah
kemas barang
pastu terus tutup lampu

Photobucket

yang tak best
banyak sangat keter motor lalu lalang
dok jer ler dediam kat rumah
hampes tul
sesambil tu nengok bintang kat langit
yang dah lama aku lupakan..

Photobucket
Photobucket

Khamis, 26 Mac 2009

Akhirnya, kena dudakk...

Photobucket

Dah cakap banyak kali
Jangan main dekat dengan tempat serika baju
Jangan main dekat serika baju

Photobucket

Last-last kan dah kena
Haa.. Lepas ni dengar cakap orang

Photobucket

Rabu, 25 Mac 2009

Iqa & Adik first time recording their voice using Windows Voice Recorder by themselves

Photobucket Photobucket

Tajuk tu sendiri dah menceritakan segalanya.
Simple but to kid its really soo coool..
They are just doing recording and do playback on and on

Best jugak
Aku bawak balik earphone ngan mic ni sesaja je
Mulanya nak bagi iqa dengar suara dia lam Counter Strike
Dah bosan tu, aku mula dapat idea lain

Aku bukak sound recorder
Do some setting on recording using mic
And then
Pecah paler
Iqa dah mula suka merekod suara dia sendiri
Lepas dia, adik dia

Photobucket

Playback
Pakat gelak mengekek
Malam ni ajer
Iqa dah save sendiri hampir 15 lagu kegemaran dia
Adik dia pasal banyak lari sana, lari sini; adala dalam 5 lagu
Nanti aku cuba haplod video diaorang nyanyi.