Jumaat, 25 Disember 2015

Illustrator Problem Crash on save : Solved

Illustrator Problem Crash on save : Solved
Illustrator Problem Crash on save : Solved

Dah setel artwork, asal nak save jer mesti crash. Asal nak save crash. Sampai seketika, aku sendiri dah tensen. Memang bebetul tensen. Hangin satu badan. Dahlah nak kena submit artwork urgent. Seharian buat. Nak save crash. Seharian bengong. Mr.F kata maybe tak cukup memory. RAM kena tambah. Aku rasa tak kot. Sebab aku pulun pakai Photoshop OK jer.

Dua hari kebelakangan ni aku pulun lagi. Simple artwork jer. Tetap crash, Pusing kepala nak cari solution. Ubah scratch disk. Tetap jadi. google nyer google. Gigih baca forum. Akhirnya. Masalah PRINTER! Cam tak logik kan. Tapi itu lah solutionnya.

Illustrator jadi bengong bila dia tak jumpa valid printer. Dan memang aku pakai network printer. So. Solution dia. Tukar Adobe PDF sebagai Default Printer. Just open printer nyer list. Select dan tukar printer tu. Setel. Alhamdulillah. Baru clear sikit kepala aku.

PS : Gambo tu takdo kono mengeno. Just sesaja pakai sebagai bukti aku dah setel problem. Wakakaka.

0 komen: