Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2009

Majlis Perhimpunan Hari Kemerdekaan ke-52 Johor

Imej
Sambutan tahun ni dibuat kat Stadium Larkin. Aku kuar tadi pun lebih kurang jam 6.15 pagi. Gelap lagi tu. Jalan memang lengang la. Sampai jer area Larkin mula nampak sibuk sikit. Terus cari tempat parking. Ngam ngam sebelah stadium. Kuar nengok geng-geng perbarisan yang ramai. Kuar jer. Masuk jer stadium tengok dah ramai gak la orang kat dalam. Masuk jer mama terus cari tempat pendaftaran. Aku cam biasa la. Kuarkan kamera melilau. Petugas tanya dari mana, maybe sebab style aku kot. Ala dari sekolah jer. Terus aku tanya perjalanan majlis; kat mana aku nak duduk and what so ever la. Cheh. terspeaking london jap. Pastu baru aku gi daftar nama. La, baru aku ngan mama jer yang daftar. Mama tanya nak dok mana. Aku cakap kita kena berbaris kiri kanan padang. Tak yah la. Jom cari tempat duduk. Nanti pun aku mesti meronda punyer. Dapat tempat duduk, aku cam biasa merayap lagi. Merayap sana, merayap sini. Borak-borak ngan photografer yang datang. Pastu ajak mama tukau tempat. Jom dok kat a

Ambang Kemerdekaan ke-52 Malaysia

Imej
Biasanya dari dulu, malam ambang kemerdekaan memang tak pernah sunyi. Ada konsert, ada bunga api, ada kumpul ramai-ramai. Tapi tahun ni memang takde apa-apa. Bagus jugak, semua dok kat rumah ajer la. Lagi pun sekarang kan bulan Ramadhan. Tak payah la kita nak sambut lebih-lebih kan. Malam ni kebetulan bersihkan rumah. Susun-susun barang. Banyak gak sampah yang dijumpai. Aku pun apa lagi wat unggun api la. Teringat lak masa shoot bunga api 2 tahun lepas. Sampai lambat sikit. Last-last shoot unggun api macam ni la jugak. Apa-apa pun.. Selamat menyambut Kemerdekaan Malaysia yang ke-52. Layan jer la Hati Malaya 1957 kat TV2. Enjoice... Esok berjumpa kita kat Stadium Larkin...

Selamat menyambut Hari Kebangsaan ke-52

Imej
Selamat menyambut Hari Kebangsaan ke-52 Semoga keamanan dan kemakmuran yang kita kecapi bersama ini kekal berterusan. InsyaAllah..

Tutorial - Tukar icon blogger

Imej
Ramai yang tanya boleh tak kita tukar icon blogger? Icon oren tu dah bosan la. Boleh. Apa yang kita tak boleh buat kan. Kita yang cipta dia kan. So, tutorial ini akan menunjukkan cara-cara untuk menukar icon blogger tu kepada icon personal kita. Mula-mula kita cari atau buat icon kita sendiri. Tak kisah saiz apa, yang penting save sebagai *.png Dalam tutorial ini, image ni saya save sebagai icon.png Kemudian kita masuk ke laman web html-kit.com . Upload fail kita tadi tu kat sini. Selepas kita upload, nama fail akan terpapar seperti dibawah. Klik butang generate. Selepas digenerate, paparan seperti ini akan terpapar. Klik download. Selepas didownload, extract fail tersebut. Fail ini kita akan upload semula ke internet untuk dishare. Kita boleh guna mana-mana laman web photo-sharing seperti Photobucket , Picpanda atau Imageboo . Selepas diupload, copy direct link image tersebut. Buka blog kita, click customize dan pilih edit HTML. Paparan berikut akan keluar. Cari

Iqa's Second Day Puasa Penuh

Imej
Yayyy!! Berjaya gak Iqa puasa penuh lagi satu hari. Walaupun hari ni memang melepek habis Iqa. Sampai kul 6.45pm dah menangis lagi. Camner ni. Last-last bawak dia naik motor, ronda satu kampung. Sayang tu. Lagi beberapa minit jer kan. Memula OK lagi. Pergi pasar Ramadhan, pergi kedai besi, pergi kedai buku. BTW aku dah tak gi pasar Ramadhan kat Nusa Perintis. Beli kat sebelah bus station jer. Sekali balik rumah terus melepek. Pegang jer biskut yang dibeli tadi. Ajak dia kuar jap. Lepek jer kat pintu. Bawak dia gi kat PC. Kengkonon nak ajak lawan CS ler. Melepek dia kat meja ABC Syafinaz. Last-last bawak ronda-ronda kampung jer ler. Adik dia yang lebih-lebih. Nak aiskrim ler, nak jajan ler. Bagi warning makan lepas semua orang berbuka jer. Masa balik mama masih menjahit langsir. Dah siap yang kaler ungu. Tengok ler. Cun tak? Tapi masa amik gambo ni ada sesuatu yang tak best. Rupaya adik dah berjaya membuat projek baru kat dinding ni. Bila masa la dia conteng dinding n