Catatan

Tunjukkan catatan dari 2009

Back to Kluang - Day 1

Imej
  Haiiii… Nak bergerak ke Kluang pun rasa malas tul. Maybe pasal penat balik dari Kedah pun lum hilang lagi kan. Masa mama dok mengemas tu, sempat lagi dok layan pukoi Green Devil lam jin online. Nak lepas pun cam malas jer. Boss level 38(??!!) pun aku tak jumpa lagi pagi ni.. Semua dah ready jer, mari kita bergerak. Cam biasa jer jalan dari gelang patah ke senai, pasal kita ikut second link. Keter aku rasa ada la 2, 3 bijik. Tapi masuk jer highway PLUS kat senai tu mulala rasa sesak. Memang sesak gila. Berenti terus hampir 3 kali. Apa kes ni? Taula semalam kismes. Tapi hari ni hari Sabtu. Esok ada lagi hari Ahad. Pakat nak sesakkan jalan wat per. Aku nyampah tul tahap dewa kalau highway jam ni. Tapi yang best dapat gak ler aku mengimpit Diablo 3 bijik. Pergh.. Diablo tu. Keter kegemaranku. Tapi tak dan nak tengok plat pasal sibuk dok mengimpit. Hahahaha.. Lam sejam setengah sampaila ke tol Air Itam. Jem lagi. Sib baik dia bukak booth tambahan. Kuar jer ke jalan Kluang, jem lagi. La

Main wau kat taman

Imej
  Petang ni bawak jugak bebudak ni main layang-layang depa ni kat taman. Tak jauh sangat. Taman Nusantara jer. Angin kat situ boleh tahan gak la. Tapi tak sehebat kat Hutan Bandar Skudai lagi la. Iqa kuar jer dari keter dah tak tahan nak main. Ajar sikit-sikit. Dah OK. Dua-dua dah pandai nak terbangkan layang-layang. Sekali iqa tak dapat nak kontrol layang-layang dia masa angin kuat sikit. Tersangkut layang-layang dia kat pokok. Nak tak nak kena la panjat ambikkan. Ngeri pun ada. Pokok dia cam rapuh jer. Last-last aku potong tali dia. Layang-layang jatuh, tali pun aku tarik jer. Pastu sambung balik. Pastu bebudak ni sambung balik main layang-layang. Sampai habis tali diaorang main. Pastu tensen. Apasal tali pendek sangat ni. Wow.. Dah leh kuar ayat tu hari pertama main layang-layang. Kira hebat la tu kan. Pastu nampak hari dah gelap sikit. Suruh diaorang main buai ker, gelongsor ker jap. Pastu terus balik. Lam perjalanan nak balik tu iqa ajak singgah beli slurpee. Layan jer la. Rest

Jin Online

Imej
Akhirnya apa yang aku tunggu-tunggu dah sampai. CD Jin Online. Nice. Elok aku balik jer dari kedah benda ni dah ada kat meja komputer aku. Best. Memula bukak cari manual dulu. Ada. CD. Ada. OK. Baca manual jap. Boleh tahan la. Tapi... Sekali aku belek-belek CD, hancur berkecai hatiku.. Apa ni.. CD dah patah.. Huhuhuhu. Sib baik aku dah donlod dan main. Dah level 50 pun aku semasa CD ni sampai. Sedih tul nengokkan CD camni. Ingat masa Chah order CD Ubuntu ituhari. Kemas tul packaging dia. Ini... tak tau la nak cakap. Tapi aku tak heran sangat pun, pasal apa yang aku nak sebenarnya adalah manual dia ni. Apa-apa pun. Terima kasih kerana menghantar CD dan manual ni kat aku. Huhuhuhuhu.. PS : Aku dah lebel 61 ketika blog ini ditulis.. PSS : Pih.. mana hang.. abang tunggu kat training room tiap-tiap hari kat stake pahlawan level 60+

Window shopping @ IKEA

Imej
  Sebelah malamnya, hehehe; tak sempat relax lagi pun, dah mula bergerak ke IKEA. Tapi sebelum tu kena amik pak yang dulu kat tempat kerja dia. So bergerak la kami ke Pusat Bandar Damansara dengan mak yang. Yang best siap boleh sesat. Bukan sekali, tapi dua kali. Hakhakhak.. Apa la mak yang ni. Tak ingat jalan la pulak. Nak harap abah lagi la. Langsung tak tau jalan. Sampai jer kat situ, iqa ngan inaz dah nampak McD. Ayooo.. Pasal la itu jugak yang dia nak. So, sesambil tunggu pak yang turun, pi la tapau McD untuk bebudak ni. Hmmmm.. Lepas pak yang turun jer, mula la perjalanan kami gi IKEA, yeyy.. Sampai jer bukan main suka hati mama. Yelah.. Dari haritu lagi teringin bebenor nak gi ikea, nak tengok apa yang best sangat kat ikea ni. So, pak yang bawak kitaorang round showroom dulu. Belum apa-apa lagi iqa ngan adik dah sibuk mencekup pensel free yang dia bagi. Pak yang ngan mak yang gi makan kat restoren di penghujung showroom, sementara kami menyibukkan diri dalam showroom dia. Habi

Dari kampung ke kampung

Imej
  Kejap jer masa berjalan. Sedar tak sedar dah sampai haul dah. Hari ni dah tiba masa untuk mula bergerak pulang ke Gelang Patah. Tapi tak jalan straight jugak la. Malam ni kami akan bermalam sekali lagi di Bangi. So, apa tunggu lagi, ayuh kita bergerak. Perjalanan hari lancar. OK jer. Sepanjang perjalanan mendung berarak jer. Berenti jap kat gerai jagung kat sempadan Baling. Jagung dia best sikit. Tapau untuk makan dengan mak yang sekali nanti. Pastu dah tak berenti kat mana-mana lagi. Straight jer terus ke Hulu Bernam untuk makan. Memula ingat nak makan kat Bukit Merah, tapi tak jadi sebab Iqa suka makan soto jer. Kat sini tak best sangat. Kena masuk kawasan jawa jugak untuk makan soto yang best sikit. Kat sini cam biasa makan kat warung pak tam. aku ambik yang lain sikit. Nama dia Nasi Lambaian Ayam. Kelako.. Nasi kandar rupanya. Tengah promosi. RM4.50. Lantak jer ler. Iqa ngan Inaz cam biasa. Soto. Yang best siap pau aiskrim lagi. Hahahaha.. Pastu terus straight ke rumah mak yan

Resepsi | Jannah & Hazlan

Imej
Jannah & Hazlan Resepsi | Baling | 1.30 petang uploaded via picassa

Bergumbira di Baling

Imej
  Bestnyer bebudak ni cuti kali ni. Nenek ajar banyak permainan baru. Memula nenek ajar main getah ni. Ala yang baling-baling getah tu. Sapa kena getah yang bertabur tu dia boleh ambik semua. Syok wooo.. Memula Iqa ngan Batun jer yang main. Pastu Inaz pun main, baru si Adam join sekali. Pastu reramai main kat tepi keter Pakcik. Syiokkk.. Malam tu nenek ajak main batu seremban la pulak. Kat sini kami main 7 biji batu. Iqa tak pandai main lagi. Nenek suruh main timbang batu jer.. Pastu Abah sama Mak Ngah pakat tayang skill la pulak. Hahahaha.. Takpa.. Tunggu la nanti Iqa ngan Batun terer nanti.. Pastu mama datang.. Tapi mama pelik pasal apa abah main 7 batu. Mama kata kat Johor main 5 batu jer. Mana-mana la. Malam ni mak yang pulak balik. Esoknya kami main layang-layang. Best tau.. Iqa lari laju-laju. Layang-layang naik tinggi. Yang tak best angin takde sangat. So, kena lari-lari la. Paling laju lari, adik inaz. Laju betul dia lari. Kejap ke sana, kejap ke sini. Best la. Kaki iqa sakit

Khatam Quran | Jannah & Hazlan

Imej
Jannah & Hazlan Khatam Quran | Baling | 9.00 malam uploaded via picassa

Solemnization | Jannah & Hazlan

Imej
Jannah & Hazlan 17 Disember 2009 | 11.00 pagi | Baling uploaded via picassa

From Bangi to Baling

Imej
  Nice.. So.. we had a good rest at Bangi, with me and Iqa also had a good comic reading session.. hehehehe... So this morning, the first thing to do is go to Post Office to send the 'thing' to mama's boss. Bangi or Kuala Selangor. At last we decided to go to the Kuala Selangor Post Office, so; we had a whole morning to venture Putrajaya. After a short venture through Putrajaya and a simple photo session at Masjid Putra, I couldn't find the new Masjid Besi; I drove to Kuala Selangor. The first place we go is to Iqa's nanny house at Bandar Malawati. After that we go to the post office. Then we continued our journey to Baling. So tired... as we are travelling in circle before we are on PLUS highway again.. We stop at R&R Bukit Merah to had our dinner. After a long, long journey; at last, we arrived at Baling. Waaa... Soooo..sooo.. tired already. uploaded via picassa

From Gelang Patah to Bangi

Imej
  So tired lately, to drive through from Gelang Patah to Baling; neither me nor mama; both of us are not in the right condition for the straight away journey. So, we move on part by part; 1st day until the central region and the 2nd day straight until we reach the northern region. So we start to depart at 11.30 am and reach Kluang at 12.30; as mama must meet her boss before we continued our journey. We had our lunch at Pagoh's R&R. To our surprise, the R&R are totally changed, through the makeover progress month before. So, that's what the PLUS management had been doing. So nice. They even had an escalator here. And the facilities here are superb. But the 'lalat' are still here. No more resting afterward as I drove straight toward Bangi. We reach there exactly at 5. Mak Yang are there with Sate Kajang. After that we all go to SOHO Seafood to had our dinner. I will uploading the SOHO afterward as all the picture are taken with Mak Yang's handphone. uploa

Prime City Hotel, Kluang | Day 4 - the movie mania

Imej
  This is the last day for us in Kluang, at least for the first session. After we took our breakfast, we pack our thing; and checkout from the hotel. As I checked on the MBO online, they had an earlier show on the princess and the frog at 11:45am; so I really want to catch that showtime. As we go inside the Kluang Mall, I feel blurred as I search for the MBO. Is it possible the MBO are located in this building. There no sign where it's located. Just follow my instinct. Where the MBO? I go up to the fifth floor as all the movie teather located at the highest floor. As we reach the third floor, blank again. There's no shop opened. Forth floor are all the parking lots. Only on the fifth floor the MBO poster are shown. What a relief.. Then, after the buying ticket and popcorn, we entered the 5th teather. Only 11 people there including ourselves. Wowww.. the teather is our again.. The story are so cooooolll.. A must see movie.. After that just wandering around Kluang town and befo

Prime City Hotel, Kluang | Day 3 - the pools are still ours!!! and a little sightseeing

Imej
  Another day for us to conquer the pool. Yeaahaaaa!!! Two day in a row, we conquered Prime City swimming pool. Twice a day, in the morning and in the evening. But today I walk through Kluang town personally, walking; not in a car or something. A few snap and off to the Medan Selera to tapau the breakfast. And as all the people says that Kluang Railway Coffee is the best coffee in town. So, I be there; again, to clarify; again. As I would say, that; if you are not familiar with coffee.. please, please, please order coffee with milk. For me.. it's just a plain coffee but quite nice.. uploaded via picassa

Prime City Hotel, Kluang | Day 2 - the pools are ours!!!

Imej
  Not much done today. Iqa done her homework as early as she woke up. As her promise if we brought her to this hotel. After had a simple breakfast at the coffe house, I drove to the mama's working places; a school nearby. Then I go to the Medan Selera and buy some mee and nasi lemak for the children, not to forget their favourite drink; lime juice with a lot of ice in it. After they had their meal in the room, Iqa, and Inaz immediately change their outfit into the swimming attire. We rush down to the pool and desperately annoyed as the main door to the pool are still locked shut. So, I go into the receptionist and asked him to opened the door. He quickly asked the guard to open it for us. Yeayyy!!! And the pool are all our to use.. Yipppeeeee... At 5, we go to the school to fetch mama and on the way back as always, go to the Medan Selara again to buy the supper. But, the thing is; this Kluang's food are really, really spicy.. So.. hoootttt... Taken while preparing the c

Prime City Hotel, Kluang - the arrival

Imej
  At last.. said Iqa.. The journey are sooooo long.. I slept two times you know.. Yes.. Because I drive at 80km/h dear.. OK. So, the first task is finding the hotel. It's easy to locate the building coz we can see it clearly. Of coz its the tallest building here. But to get there I had to tawaf almost 2 times. 1st coz I teroverdrive a little bit; and secondly coz mama want to see Anika Hotel.. At last we arrived there. So many one way road here.. So after check-in into our room at 10th floor, we go down to survey the pool. Yessss.. said Iqa. But you can only swim there tomorrow, coz we must go out to survey the school where mama going to do to marking tomorrow. OK.. So off we go to search for the school. Fine, easy going there and back to the hotel. Then we eat at the Kluang Bus Station's food court before entering the shopping mall to do a simple shopping-shopping.. And lastly.. I can sit here in the lobby and write this blog.. Chiaaoooo... uploaded via picassa

Tutorial | Photoshop : Colour on Black and White aka magiknyaa..

Imej
In this tutorial you will learn how to make a picture with Colour on Black And White aka how they all did it, with some part are in colour. Warning | This tutorial are totally 100% in Malay. But you can just look at the picture to playing a very good guessing game. Hehehehe.. 1. Memula bukak fail yang nak digunapakai. Lam tutorial ni foto keyboard dan mouse iqa akan digunakan. 2. Perkara pertama yang kita akan buat adalah duplicate layer.. Tekan Ctrl+J 3. Seterusnya kita akan memilih bahagian yang nak dikalerkan. Banyak cara yang boleh digunakan. Yang paling perfect adalah select sikit demi sedikit guna polygonal lasso. Tapi itu akan ambik masa sikit. Dalam tutorial ni, kita akan guna teknik masking dengan menggunakan colour range dan brush sebab cara ni adalah antara cara yang paling pantas. Memula pilih colour range. 4. Gerakkan fuzziness ke 100 dan klik ke objek yang nak di kekalkan warnanya. 5. Tekan OK dan bahagian yang dipilih tadi akan kekal dalam garis put

Kalender Persekolahan 2010

Imej
The calender for 2010 has been published, for the school to make the preparation for next year. KALENDER PERSEKOLAHAN 2010   Kumpulan A Kedah, Kelantan dan Terengganu Penggal Cuti dan Hari Persekolahan Mula Akhir Hari I Hari Persekolahan 03.01.2010 31.01.2010 21 Hari Persekolahan 01.02.2010 28.02.2010 20 Hari Persekolahan 01.03.2010 11.03.2010 9 Cuti Pertengahan Penggal 12.03.2010 20.03.2010 9 Hari Persekolahan 21.03.2010 31.03.2010 9 Hari Persekolahan 01.04.2010 29.04.2010 21 Hari Persekolahan 02.05.2010 31.05.2010 22 Hari Persekolahan 01.06.2010 03.06.2010 3 Cuti Pertengahan Tahun 04.06.2010 19.06.2010 16 II Hari Persekolahan 20.06.2010 30.06.2010 9 Hari Persekolahan 01.07.2010 29.07.2010 21 Hari Persekolahan 01.08.2010 31.08.2010 23 Hari Persekolahan 01.09.2010 02.09.2010 2 Cuti Pertengahan Tahun 03.09.2010 11.09.2010 9 Hari Persekolahan 12.09.2010 30.09.2010 15 Hari Persekolahan 03.10.2010 31.10.2010 21 Hari Persekolahan 01.11.2010 18.11.2010 14 Cuti Akhir Tahun 19.11.2010 01.01

Tutorial | Photoshop : Fake HDR aka saturation tahap gaban / Dave Hill

Imej
In this tutorial you will learn how to make a picture with HDR effect aka Warna/saturation naik dengan tona dan detail yang lebih ala-ala Dave Hill. Warning | This tutorial are totally 100% in Malay. But you can just look at the picture to playing a very good guessing game. Hehehehe.. 1. Memula bukak gambo yang di edit. Pemilihan gambo untuk HDR amat penting, kerana bukan semua gambar sesuai untuk HDR. Melalui pemerhatian, foto-foto panorama atau foto yang diambil dengan lens ultra wide amat sesuai untuk teknik ini disebabkan oleh bukaan dan sudut fotografinya. Foto yang digunakan inipun kurang sesuai sangat, tapi.. letak jer ler kan.. 2. Memula kita duplicate dahulu layer dengan menekan CTRL+J 3. Seterusnya pilih desaturate untuk menjadikan layer ini B&W. Shortcut yang boleh digunakan adalah Ctrl+Shift+U. 4. Langkah berikutnya adalah invert yakni menjadikan layer tadi negatif. Shortcut yang boleh digunakan adalah Ctrl+I 5. Seterusnya tukar layer option kepad