mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Sabtu, 1 Julai 2017

Salam Aidilfitri 2017


Salam Aidilfitri 2017. Dah masuk hari ketujuh Syawal, baru aku perasan yang aku tak tulis apa apa kat blog pasal raya ni. Haishhh... Asyik dok tumpu pada FB dan media sosial lain aje. So. Pada raya ketujuh ni, rasanya masih belum terlambat untuk diucapkan : Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua pengunjung blog ini. Harap ampun dan maaf sekiranya ada posting yang mengguris perasaan.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #J3‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Sekolah Tun Fatimah : 20170701 Kembali ke STF


Sekolah Tun Fatimah : 20170701 Kembali ke STF. Hari ni dah tiba masa untuk kembali semula ke STF setelah cuti hari raya selama seminggu. Sempat ke rumah mama Jannah dan pak long Izzat sebelum gerak ke JB. Singgah jap Angsana untuk jajan dan Domino menapau pizza. Good luck Iqa.

Klinik Pergigian Gelang Patah : 20170701 Iqi first dentist experience


Klinik Pergigian Gelang Patah : 20170701 Iqi first dentist experience. Semalam keluar ke Nusa Perintis. Klinik gigi. Pesakit agak ramai. Pembantu doktor suruh datang semula jam 6.00 petang. Sekali. Dalam 5 lebih, dia call semula. Doktor cakap tak sempat. Suruh datang semula hari Sabtu. First in the list. So. Hari ni jam 10 kami dah sampai. Tunggu doktor jap. Iqi dipanggil masuk. Aku lepak luar aje. Hero le katakan. Sekali dalam beberapa minit. Pembantu doktor suruh aku masuk. Alamak. Anak hero dah takut. Taknak buka mulut. Ni baru nak bius jer ni. Terpaksa la duduk kat sisi. At last dia bukak jugak mulut. Tapi hanya dapat bius untuk satu gigi aje sebab iqi dah mula menjerit tak nak. Masak ni. Ngan aku pun dah mula berpinau. Keluar. Masuk tandas. Cuci muka sendiri yang dah mula rasa kebas. Memang aku dah kenoning dah tadi. Lepak semula kat ruang menunggu. Ubat bius dah mula berkesan. Iqi asyik ngomen tak rasa mulut dia. Kekeke. Jenuh pujuk untuk masuk semula ni. Sampai turn. Dah masuk. Dan aku tetap kena panggil jugak. Memang aku kena pegang. Iqi toksah cerita la. Tapi. alhamdulillah. Selesai jugak sebatang. Minggu depan kita return untuk sebatang lagi. Nangis je iqi sepanjang jalan. Sampai rumah. Hmmm.. Jap aje. Dah jadi hero balik ler.

Yok Jenjalan : 20170629 Mydin Anjung Nusajaya


Yok Jenjalan : 20170629 Mydin Anjung Nusajaya. Setel pencarian kasut di Angsana, baru kami gerak ke Mydin untuk belanja bulan. Cam biasa. Aku lepak luar aje. Kat taman permainan. Bukan main suka lagi si Ici. Lari sana sini. Pastu pakat nak ke tandas. Semua pakat gerak sama. Apalagi. Sempat meronda dulu snap snap picas sebelum balik semula ke taman mainan. Cun jugak sini. Baru perasan ada kacang pool. Ntah la. Ramai pulak yang ngoder. Tapi aku rasa bukan yang haji punya ni. Sambung main semula sampai mama dan Iqa setel berbelanja. Sempat posing lagi sebelum gerak pulang. Suka tul hati si Ici hari ni.

Tadarus Al Quran JPN Johor : 20170611 SPMICT Done!


Tadarus Al Quran JPN Johor : 20170611 SPMICT Done! Sepanjang bulan Ramadan kali ni kami bertadarus. Kali ni a bit beza dengan tahun tahun sebelum. Setiap sektor akan ada ustaz pembimbing dari Sektor Pendidikan Islam. Kami dapat Ustaz Hanafi selaku pembimbing. Memang terbaeekkk!!!! perancangan tahun ni. Setiap pagi kami akan duduk sama bertadarus sehingga lengkap semua membaca. Alhamdulillah. 11 Jun selesai surah yang diberikan. Terima kasih atas bimbingan. Tahun depan kita bertemu lagi.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #J3‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Sekolah Tun Fatimah : 20170610 Kembali ke STF


Sekolah Tun Fatimah : 20170610 Kembali ke STF. Ni bukti utama menunjukkan punya la lama aku nak ngapdet blog sejak kebelakangan ni. Hari ni dah nak kembali semula ke STF. Aku baru update yang 3 minggu lepas punya kembali daa... Hahaha. Luar jangka sikit yang ni. Memula ke Mydin untuk beli food. Lepas tu ke Angsana. Dalam cuaca yang agak tak best. Ditambah pulak dengan trafik yang pun tak best. Memang masak ler kitaorang dalam kereta. Sangkut dekat dua jam jugak. Adesss. Hantar iqa. Balik. Sekali petang iqa call. Projek sains tertinggal daa... Sebesar alam bendanya. Tertinggal elok ja atas katil kat bilik dia. Return semula ke STF malamnya. Lepas hantar terus isi minyak. Perghhh... Leh tahan hari tu. Esoknya terus demam selsema. Nasib nasib.

Hasil Contengan Ziqri


Hasil Contengan Ziqri. 6 Jun. Iqi memang suka melukis. Pantang lepa. Atas kertas. Atas whiteboard. Atas dinding (!!?!?). Nanti aku nak hantar beberapa hasil kerja dia ke majalah. Manalah tahu kan.

Jumaat, 30 Jun 2017

Yok Jenjalan : 20170629 Plaza Angsana, Johor Bahru


Yok Jenjalan : 20170629 Plaza Angsana, Johor Bahru. Semalam meronda kejap. Tak jauh mana pun. Sekadar ke Plaza Angsana mencari kasut full black untuk Iqa. Ingat. Full black. Dari Baling kami mencari. Habih satu Long Wan geledah. Tak cukup full, blacknya. Sampai Angsana. Cari makan dulu. Lunch belum lagi. Walau jam dah 3 petang. Iqa ngan Iqi nak donut. Singgah jap i donuts and coffee. Tapau la 6 pieces untuk deme. Kami. Langsung ke Medan Selera. Nak makan mee rebus haji wahid. Barisan leh tahan panjangnya. Mama beratur. Aku lepak kat meja. Sesambil layan kebudaks makan donuts. Setel mee. Aku gerak ke nasi ayam. Amik nasi ayam sambal.

Selesai makan baru kami gerak ke kedai kasut. Satu satu kami masuk. Al Ikhsan. Ada yang bebetul full black. Harga? More than RM200. Takde saiz iqa. Jalan lagi. Satu satu kedai kasut kami masuk. Semua isu yang sama. Takde saiz. Sampai ke kedai BUM. Kasut full black. RM50 je. Dan iqa sangat sangat berkenan. Sayang. Saiz paling kecik dua mata lebih tinggi. At last. Kasut sekolah aje ler. Jamin full black. Jamin ada saiz. Tunggu la kaki lebih 36. Baru senang sikit nak cari kasut idaman.

Sabtu, 17 Jun 2017

Kajian Kes Geografi Tingkatan 2 : Sungai Melana


Kajian Kes Geografi Tingkatan 2 : Sungai Melana. 4 Jun lepas aku amik cuti jap. Bawak iqa n kengkawan dia merayap ke sungai. Ni projek kajian kes untuk geografinya. Kena site visit. Lepas tu buat survey. Pengalaman baharu untuk iqa. Dalam masa yang sama ready untuk kajian bagi PT3 tahun depannya. Selalu je lalu. Baru ni je sedar nama sungai ni sungai melana. Kekeke.

Jenjalan Cari Makan : Bazar Ramadan KIP Mart Tampoi


Jenjalan Cari Makan : Bazar Ramadan KIP Mart Tampoi. 3 Jun lepas. Sesambil gi window shopping raya, sesambil singgah bazar ramadan. Dia buat kat depan pintu masuk utama ke KIP Mart. Quite OK. Menu biasa seperti tahun sebelumnya. Yang lain sikit gerai pau. Dia buat pau berbentuk rasa intinya. Kalau ayam, bentuk ayamlah paunya. Hehehe.