Khamis, 11 Mac 2010

Penggabungan projek rangkaian fiber + wifi YB

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarPasal banyak sangat problem, terutama blok bengkel yang selalu kekadang dapat, kekadang tak. Maka dengan rasminya; hari ini aku menggabungkan projek wifi yang aku pow dari YB tahun lepas dengan projek KPM nih.. So 4 AP yang aku sambung secara bridging selama ni dengan rasminya menjadi AP kekal di 4 lokasi berbeza.. Yang pertama tetap akan berada kat pusat akses untuk cover seluruh blok A + KPM nyer depan bilik guru, so ada 2 AP untuk cover blok utama sekolah ni. AP yang kedua akan sambung direct ngan line kat pendidikan khas yang aku tarukkan switch. So yang ini untuk cover seluruh blok B dan blok bengkel kat belakang tu. Yang ketiga letaknya kat prasekolah. Khas cover pra jer tau. Pasni semua bebudak pra leh bawak ipad. hahaha.. dan yang last untuk blok C dan padang.. Letaknya kat dalam bilik mesyuarat. Senang usop nak daftar sukan tengah padang nanti. hahaha.. So.. sekolah aku dah fully assessible.. hoyeee... Test tadi pun ok la.. tapi yang paling aku tensen, kat sini selalu kena kilat la.. tu jer yang pobemkan kepala hotak aku sekarang nih..

::Klik untuk cerita penuh::





©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni kat pusat akses.. sambung terus jer.. tapi kena setting balik. tukau dari bridging mode ke AP mode semata.. dah ada fiber, wat per nak bridge lagi kan..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni kpm punya, depan bilik guru, sebijik lagi depan perpustakaan. Plan aku untuk rangkaian ni memang semua bilik khas dapat wired.. AP ni just nak cover luar jer..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni lam bilik pendidikan khas.. satu point jer. so + switch, sambungkan AP.. dapat sampai belakang.. hoyeee...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tengah dok pikir camner nak kemaskan sikit wayar-wayar terjuntai tu..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Plug pun kena share.. hahahaha.. takpe la.. janji rock..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah settle 2 bilik.. esok aku nak belasah lagi dua bilik.. yaaa.. pra dan bilik mesyuarat..



Enjoice...Sharing is power!!!

0 komen: